..

Ai făcut efort? Bea lapte!

Ai făcut efort? Bea lapte!

Dacă eşti o persoană activă şi obişnuieşti să faci sport, ai grijă ce mănânci după fiecare antrenament. Nutriţionistul Şerban Damian îţi spune ce trebuie să consumi pentru ca organismul tău să-şi recapete energia.

Persoanele active au nevoie de o alimentaţie specială pentru a-şi recăpăta energia pierdută. Acestea trebuie să  consume alimente bogate în carbohidraţi şi proteine, pentru a grăbi refacerea depozitelor de glicogen (substanţa care produce energie) pierdute în timpul e­­fortului.

Alimentaţia trebuie să fie diferită înainte şi după ce depunem efort. Dimineaţa e indicat să consumăm hrană care să ne asigure energie pentru întreaga zi. Cerealele, pâinea, pastele făinoase sau un sendviş cu brânză şi carne sunt alimentele ideale pentru a începe “în forţă” dimineaţa. În plus, masa trebuie luată cu a­­pro­­ximativ o oră înainte de a pleca de acasă, pentru ca organismul să aibă timp să digere alimentele. În caz contrar, aportul energetic va fi mai mic, iar corpul nostru nu va mai face faţă efortului, notează libertatea.ro.

Imediat după ce depunem efort, specialistul recomandă să consumăm un fruct, apoi, la vreo oră, maximum două, să luăm o masă bogată în toţi compuşii nutritivi, cum ar fi carne cu legume sau peşte cu orez. În plus, este important ca organismul să fie foarte hidratat.

În cazul sportivilor de performanţă este recomandat să consume un supliment alimentar bazat pe lapte, soia sau ou.

Somnul are şi el un rol esenţial în cazul iubitorilor de mişcare. 8-10 ore de odihnă sunt recomandate pentru refacerea structurii musculare.

Vizualizări: 390

Comentează