Hi5 sau facebook? Aceasta-i întrebarea!

Apărute aproape simultan pe internet, facebook şi hi5 au devenit cele mai cunoscute şi accesate reţele de socializare virtuale din lume. Milioane de oameni de pe tot globul, inclusiv din România, au făcut din ele o “a doua casă” aducând totodată şi milioane de dolari celor care le-au creat: Mark Zuckerberg (25 de ani) şi Ramu Yalamanchi (35 de ani). Amândoi tineri, amândoi îndrăgostiţi de calculatoare, amândoi inventivi, amândoi bogaţi. Totuşi, poveştile lor au şi deosebiri.

Hi5: 60 de milioane de utilizatori în lume, 800.000 de vizitatori unici/zi, în România

Inventator: Ramu Yalamanchi, 35 de ani

De origine indiană, dar născut în Chicago, SUA, Ramu Yalamanchi a dat lovitura vieţii când, împreună cu Akash Garg, a intrat pe piaţa virtuală cu site-ul hi5.com.

Era iunie 2003. Posesor al unei diplome în informatică, Ramu şi-a făcut ucenicia în afaceri, în mai multe companii, unde tatăl său era manager. Investiţia iniţială a fost de 250.000 de dolari, din care 10.000 i-a primit de la propriul părinte, într-un moment în care alţii nu se înghesuiau să-şi rişte banii în ideile lui Ramu. După cum declară el însuşi într- un interviu acordat revistei Playboy din România, afacerea a debutat ca un site de întâlniri amoroase: “Abia după un an, mi-am dat seama că întâlnirile amoroase sunt importante, dar şi mai important e ca oamenii să fie conectaţi şi să comunice”. Astfel, hi5.com s-a dezvoltat incredibil, acaparând mai ales publicul tânăr, cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani. Ramu recunoaşte, în acelaşi interviu, că, deşi el personal nu a “agăţat” fete pe propriul site, fratele lui şi-a cunoscut soţia acolo.
Ramu Yalamanchi a reuşit să pună pe picioare o afacere de milioane

“Cred că poţi afla mult mai repede lucruri despre persoana care te interesează. Asta accelerează procesul seducţiei şi, da, se ajunge mai repede la sex decât odinioară”, spune milionarul care se consideră şi azi “un tocilar”. Deşi i-ar fi la îndemână, Yalamanchi nu are nici maşină personală, nici iaht sau alte bunuri specifice unui bogătaş. “Probabil că cei mai mulţi bani i-am cheltuit pe bicicleta mea, o Specialised Ruby, pe care am dat câteva mii de dolari”, spune el. Deşi are 35 de ani, Ramu nu mai are o iubită, dar are cont atât pe hi5, cât şi pe facebook. Aşa că îndrăzneţele din România pot să-şi încerce norocul.

Facebook: 325 de milioane de utilizatori în lume, 400.000 de vizitatori unici/zi, în România

Inventator: Mark Zuckerberg, 25 de ani

Facebook “a detonat” în virtual în februarie 2004, când studentul Mark Zuckerberg dădea primele mesaje şi posta primele fotografii pe reţeaua internă de socializare, pe care o crease la Universitatea Harvard, SUA.

Zuckerberg era student la psihologie, dar pasiunea pentru calculatoare era veche, el scriind programe de calculator încă din clasa a VI-a. Succesul noii reţele ce se adresa mai ales studenţilor a fost fulminant. Atât de mare, încât Mark a renunţat la facultate şi, împreună cu câţiva prieteni, s-a mutat în Palo Alto, California, unde şi-a dezvoltat proiectul. Primul investitor îi oferă 500.000 de dolari, şi după numai câteva luni, are deja o ofertă de cumpărare a facebook de 10 milioane de dolari. Zuckerberg rezistă tentaţiei, aşa cum va rezista şi ofertei yahoo, doi ani mai târziu. Atunci, el a refuzat un miliard de dolari oferit pentru afacerea lui. Asta nu înseamnă că nu face bani. Mulţi. Astfel încât ajunge pe locul 158 în topul celor mai bogaţi americani, cu o avere estimată la 2 miliarde de dolari. Şi cel mai tânăr miliardar al topului.

Acum şase ani, Mark Zuckerberg era un student anonim la Harvard. Astăzi, are o avere de două miliarde de dolari

Zuckerberg are, de câţiva ani, o iubită, Priscilla Chan, fostă colegă de facultate. Relaţia lor este însă cel puţin stranie, între ei existând un adevărat contract al întâlnirilor, care să ţină cont de programul încărcat al lui Mark. Printre prevederile lui, găsim lucruri de genul: o întâlnire doar în doi, pe săptămână, întrevederea să dureze minimum 100 de minute şi să nu aibă loc în reşedinţa lui Mark sau la sediul Facebook. În rest, după cum singur declară, Zuckerberg preferă să joace scrabble chiar pe facebook, cu bunicii săi, alături de 350 milioane de utilizatori ai site- ului, dintre care 400.000 sunt din România.

sursa: libertatea.ro

vizualizări: 320

Comentează