Vrem aer proaspăt la AsDAC!

Vrem aer proaspăt la AsDAC!

Într-o zi de sâmbătă, pe la orele 9 dimineața, la începutul postului “Sf. Petru și Pavel”, Asociația Drepturilor de Autor și Conexe (AsDAC) va desfășura Conferinței sale ordinare, a VI-a la număr. De ce în post? Păi, în post și lumea-i mai smerită și artiștii nu sunt ocupați cu tot felul de nunți și cumetrii, dar și pentru că mandatul conducerii AsDAC expiră la 28 mai 2010. Ce vor asculta delegații acestei adunări generale? Va fi audiat raportul președintelui Consiliului, domnului Anatol Chiriac, precum și a președintelui comisiei de cenzori. Aceste dări de seamă vor trebui să fie aprobate de interpreții, textierii și compozitorii delegați la conferință. Cu siguranță vor fi aprobate.

Ce va aduce nou și util adunarea pentru autorii din RM?
Generațiile autorilor de la 18 la 40 de ani vor să aducă un aer proaspăt în AsDAC. Ei vor transparență, atitudine merituoasă și repartizare corectă a banilor din AsDAC. Autorii vor să cunoască drumul parcurs de ban, de la A la Z și din ce se compun sumele de bani ridicate de la contabilitate. Autorii tineri vor recuperarea imaginii pierdute a AsDAC-ului în fața unor autori care au reziliat contractele cu Asociația. Autorii tineri vor consolidarea pozițiilor comune și valorificatea tuturor posibilităților de recuperare financiară a drepturilor autorilor de texte, melodii etc.
Autorii tineri vor ca cel puțin 50% din viitorii membri ai Consiliului AsDAC, în afara capacităților lor de lider, aptitudini juridice și economice să nu depășească vârsta de 40 de ani. În calitate de membru AsDAC m-am alăturat acestei inițiative, conștientizând necesitatea modernizării. Este nevoie de aer proaspăt la AsDAC.

Conflictul de interese
Am dubii în privința faptului, că alături de autorii Mihai Cimpoi, Marian Stârcea, Zinaida Julea, Valentina Cojocaru, Titus Jucov și Nicolae Scorpan vor sta autorii cu părul descolorat, cu cercei în limbă, cu pirsing în buric, cu fundul pantalonilor care ajunge la genunchi? N-o să-i vedeți în sală. Pentru că ei nu vor veni. Dar cine, totuși, ne va asigura continuitatea generațiilor creatoare? Pentru unii Melancolie, Romantică, De ce plâng chitarele reprezintă valori, dar pentru alții valori reprezintă Maia Hi, Maia Ho, Cica boom. Dar oricum, și ăștia, și ăilalți sunt autori absolut egali în drepturi. Iată de ce este deosebit de important să asigurăm continuitatea generațiilor și să evităm conflictul de interese pe criterii de vârstă. Numai continuitatea și reprezentativitatea generațiilor în organele de conducere AsDAC va asigura unitatea în decizii și va înfăptui, într-adevăr, administrarea drepturilor autorilor în baza principiilor colective, așa cum prevede Statutul AsDAC.

Situația la moment
Tot mai mulți tineri devin membrii ai AsDAC. Totuşi, ei nu sunt asociați nici la Uniunea Scriitorilor, nu sunt nici membri ai Uniunii Compozitorilor. Și asta-i problemă, dar în cazul dat nu-i problema AsDAC-ului. Ăsta-i dreptul lor fundamental, de a nu se asocia nici unei uniuni de creație. Acest drept de neasociere este consfințit în Constituția RM, precum și în Legea privind drepturile de autor și drepturile conexe. AsDAC-ul, însă, nu este o uniune de creație și nici o Asociație Națională a Uniunilor de Creație. Abordarea problemelor prin prisma creativă se termină la nivelul uniunilor de creație (când e vorba de uniune de creație) și se termină la nivelul omului de artă liber (când e vorba de profesionist în artă liber).

Stimați autori, AsDAC-ul administrează drepturi. Avem nevoie, după specialişti buni în domeniul creaţiei, şi de administratori buni. Și nu invers.
Avem nevoie de aer proaspăt la AsDAC!

vizualizări: 134

Comentează