Lemnul, o nouă-veche soluţie energetică

Lemnul, o nouă-veche soluţie energetică

Un hectar de salcie energetică a fost sădit pe pământul şcolii profesionale din Orhei, pe teritoriul satului Cucuruzenii de Sus, iar un alt hectar de salcâm energetic urmează să fie plantat. Cheltuielile de pregătire a solului şi sădire cu puiet de salcie s-au ridicat la suma de 2700 de euro, acoperită din fonduri europene.
„Plantele energetice sunt o nouă soluţie energetică de alternativă promovată de Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova, cu susţinerea financiară a UE”, spun organizatorii evenimentului de plantare a acestui hectar de salcie, la care au participat viceminiştri ai câtorva ministere, dar şi reprezentanţi ai delegaţiei UE la Chişinău.
Plantaţia de salcie energetică va servi ca materie de studiu pentru elevii şcolii profesionale din Orhei, în cadrul cursului „Plante energetice – surse de energie regenerabilă”, unde se formează specialişti în domeniul silvic, spune directorul instituţiei, Sergiu Munteanu. „Scopul nostru nu este doar de a creşte aceste plante energetice. Folosind sursele din biomasă obţinute de pe câmpurile gospodăriei didactice, vom avea posibilitatea să demonstrăm un ciclu integru de producere a energiei, până la consum”, afirmă Munteanu. Pentru acest proiect, şcoala profesională a beneficiat de un grant de peste 100 000 de euro acordaţi de UE, bani utilizaţi la proiectarea unei linii tehnologice de producere a biocombustibilului, dar şi o centrală termică dotată cu un laborator pentru instruirea elevilor, viitori operatori în sălile de cazane cu biomasă. Directorul spune că astfel şcoala profesională îşi va asigura autonomia în domeniul termoenergetic.
Viitorii profesionişti formaţi la Orhei urmează să ne demonstreze dacă plantele energetice, înregistrate în R. Moldova (salcia şi salcâmul), sunt o soluţie energetică de alternativă rentabilă. Deocamdată, primele plantaţii de salcie energetică (plantaţii de salcâm energetic încă nu există) din R. Moldova sunt încă foarte tinere pentru a se transforma în biocombustibil. Vladimir Brăgaru, proprietarul primei plantaţii de salcie din R. Moldova, spune că planta este încă în testare, din anul 2011. „Este o cultură cu potenţial pentru R. Moldova, în primul rând pentru că ea corespunde condiţiilor climaterice”, spune el, asigurându-ne că tehnologia de cultivare a salciei nu este grea: arătură adâncă, întreţinere de primăvară, întreţinerea timp de doi ani ca orice altă plantă agricolă. „ După asta, ne bucurăm de roadă 25 de ani. Pe un hectar, se obţin 25 de tone de tocătură lemnoasă în fiecare an. Puterea energetică este de 4800 de kilocalorii, comparată cu paiele care au 2800 de kilocalorii la kg”, spune Brăgaru.
Mihail Stratan, directorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică spune că în R. Moldova, pentru creşterea plantelor energetice, „subvenţii nu sunt la moment. Dar va fi elaborat un program naţional care va susţine antreprenorii care vor dori să dezvolte aşa afaceri. Este o industrie care se pune abia pe picioare, avem o evoluţie de numai patru ani de zile”.
Pe terenurile care au gradul de evaluare a fertilităţii naturale mai mare de 40, spune legea R. Moldova, nu pot fi sădite plante energetice – ele pot fi plantate numai pe pământurile degradate. Costul unui fir de salcie este de 11 eurocenţi. Pentru un hectar de pământ sunt necesare 14 000 de fire. Oricâte garanţii nu am avea de la cei ce promovează aceste plante energetice că sunt rezistente la condiţii climaterice dificile, comentariile pe diverse site-uri din România, unde există astfel de plantaţii, aduc argumente diferite.

Nadea Roşcovanu

Comentează