Regimul care renaşte monştri: Torţionarii din 7 aprilie 2009, promovaţi de actuala guvernare în funcţii de conducere şi puşi să facă legea în Republica Moldova

Astăzi se împlinesc şapte ani de la protestele din 7 aprilie 2009, când Chişinăul a fost scena unor evenimente sângeroase în care un tânăr a murit în bătăi, iar sute de persoane au fost închise în comisariate, unde au fost maltratate şi judecate de supranumiţii „judecători din iad”. Astfel, un miting paşnic organizat în Piaţa Marii Adunări Naţionale de tinerii nemulţumiţi de victoria comuniştilor la alegerile parlamentare şi convinşi că scrutinul a fost fraudat a degenerat într-un adevărat coşmar. Nimeni nu bănuia însă atunci că, de fapt, adevăratul coşmar abia începe.

La şapte ani distanţă de la evenimentele în urma cărora la putere au venit aşa-zisele partide proeuropene, economia ţării a ajuns la pământ după ce din sistemul bancar a fost furat un miliard de dolari, tot mai mulţi oamenii sărăciţi şi aduşi la limita existenţei apucă zi de zi drumul străinătăţii, iar Republica Moldova a ajuns un stat sufocat de corupţie şi captivat de un regim oligarhic care astăzi renaşte monştri.

Cu fiecare an în care comemorăm ziua de 7 aprilie, lucrurile în ţară stau tot mai prost, iar torţionarii victimelor din 2009 ajung fie promovaţi în funcţii înalte de actualul regim de la guvernare, fie protejaţi şi scutiţi de răspundere penală, adâncind pata neagră din sistemul judiciar al RM.

Călăii se întorc

Printre cele mai controversate figuri implicate în evenimentele de aprilie 2009 şi care au fost instalate astăzi în funcţii-cheie sunt actualul ministru de Interne, Alexandru Jizdan, şi şeful Inspectoratului General de Poliţie, Alexandru Pânzari, ambii cunoscuţi drept oamenii oligarhului Vladimir Plahotniuc.

În timpul protestelor din 2009, Jizdan era şef al Serviciilor Operative din cadrul Ministerului de Interne, iar Pânzari era adjunctul său. Pe lângă faptul că cei doi se aflau în fruntea uneia dintre cele mai importante direcţii din cadrul MAI, care trebuia să identifice la timp şi să reţină provocatorii, ulterior a ieşit la iveală implicarea lui Jizdan şi Pânzari în dosarul fabricat fraţilor Anatol şi Gheorghe Stepuleac. Totul după ce un fals martor a recunoscut că a fost presat să depună mărturii de către omul de afaceri Dorin Damir, finul oligarhului Vladimir Plahotniuc.


(Alexandru Jizdan şi Alexandru Pânzari)

Eugeniu Volos este unul dintre cei patru martori care în aprilie 2009 au declarat la poliţie, iar apoi şi în instanţa de judecată, că i-au văzut pe 7 aprilie pe Anatol şi Gheorghe Stepuleac aruncând cu pietre în clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei. În baza acestor mărturii, cei doi fraţi au fost întemniţaţi. Ulterior însă, din lipsă de probe, dosarele au fost clasate, iar martorul a recunoscut că a depus mărturii false. Luat la întrebări de poliţişti, Volos a povestit că în aprilie 2009 lucra la o firmă a controversatului om de afaceri Adrian Nichifor, care producea termopane. Dintr-o eroare, într-o zi bărbatul a stricat un lot de ferestre care valorau 17 mii de lei, iar Nichifor l-a obligat să plătească paguba. Pe 11 aprilie, şeful l-a chemat pe Volos şi i-a propus să depună mărturii false împotriva lui Gheorghe şi Anatol Stepuleac, precum că i-ar fi văzut pe aceştia cum aruncau cu pietre în cele două edificii de stat devastate în ajun. În schimb, Nichifor i-a promis să-i ierte datoria.

Continuarea materialului pe jurnal.md
Foto: wikipedia.org

One Comment

  • =Marușca Unionista dela Cetatea Albă=
    8 aprilie 2016 | Permalink |

    Cei 7 tineri MARTIRI torturaţi,
    schingiuiţi și masacraţi de către teroristii-poliţişti mascaţi comunisti in acel Aprilie Negru 2009
    in timpul protestelor anti-comuniste și anti-voroniste de la Chișinău.
    Atentie: Ucigaşii nu a fost pedepsiţi !
    1..
    Valeriu Boboc din s. Sângera / 5 mai 1985 – 7 aprilie 2009/
    omorât in batai de «Oamenii Legii» pe Piata Mare din Chisinau
    la 7 aprilie 2009
    2.
    Ionel Ţâbulea /n.1987 s. Bolohan/Orhei – 7 aprilie 2009, Chisinau/
    3.
    Eugen Ţapu din or. Soroca
    4.
    Maxim Canişev din s. Christofor/Ungheni,
    omorât bestial de politistii teroristi si aruncat in lacul Ghidighici
    la 8 aprilie 2009 si apoi gasit la 19 aprilie 2009.
    5.
    Radu Ciobanu, decedat ‘la comanda» la 24 iunie 2009 in s. Cornesti/ Ungheni
    si in urma torturii din «coridorul mortii» de la Procuratura neo-comunista din Chisinau.
    6.
    Ruslan Melinte, un tânar romantic din s. Peticeni/Calarasi, simpatizant si agitator pro-PLDM, partidul lui Vlad Filat,si ucis miseleste la 25 iunie 2009 de catre comunistii teroristi voronisti-tkaciukisti locali,
    7.
    Vasilică Dumitraşcu /1982 – 26 Mai 2014/,
    patriot român din s. Brânza, jud. Cahul, mort după 5 ani în urma rănilor
    din timpul torturii de regimul poliţienesc voronist comunist din aprilie 2009.
    ———————————————————————————–

Comentează