Mâca Catiţa, enciclopedia de la Sud // GALERIE FOTO

La 74 de ani, bătrâna din sat. Slobozia Mare, r. Cahul, şi-a deschis uşile casei pentru turişti

În Slobozia Mare, pe mătuşa Catiţa o cunosc toţi, de la mic la mare. Despre ea se spune că este sufletul satului. Mai nou, cahuleana a deschis uşile casei sale pentru turiştii străini. Cei care-i păşesc pragul rămân impresionaţi de comorile pe care le-a păstrat pentru urmaşi: lada cu zestre, lucrări vechi pe care le-a moştenit de la mama şi bunica sa, focarul care a hrănit trei generaţii, precum şi cotlonul pe care l-a construit de una singură, acum 25 de ani.

CentralDupă ce v-am vorbit despre beciul colorat a lui nea’ Mitică din sat. Văleni, în acest număr vă propunem să o descoperiţi pe mâca Catiţa din sat. Slobozia Mare. Colegii de la „Asfalt de Moldova” i-au făcut o vizită celei despre care, la Cahul, se spune că este o adevărată enciclopedie.
De când i-a decedat soţul, iar copiii, alături de familiile lor, s-au stabilit cu traiul la Chişinău, mâca Catiţa îngrijeşte de una singură de gospodărie. Are trei case: două moştenite de la socri şi una ridicată împreună cu bărbatul ei. Iar cum nu se împacă bine cu singurătatea, a decis să deschidă porţile pentru turiştii străini. Fiecare colţ al gospodăriei şi locuinţelor sale este o adevărată istorie. De exemplu, pe uşile fiecărei case este imortalizat anul în care a fost ridicată, dar şi iniţialele gospodarului. A păstrat cu sfinţenie toate lucrurile vechi, moştenite de la mama şi bunica ei, baa chiar şi lada sa cu zestre, care pe atunci costa o avere: 300 de ruble.

Zestre de cinci decenii

12915101_10206378342477727_1913763609_o„Când m-am măritat aveam 18 ani, iar cămaşa pe care am îmbrăcat-o sub rochia de mireasă, alături de tot ce era în zestre, o păstrez şi astăzi. Aşa era pe timpuri: fata care se pregătea să devină nevastă trebuia să-şi brodeze singură cămaşa, iar după prima noapte de familie, trebuia să i-o arate soacrei. Eu pe a mea am cusut-o în două seri. O am şi pe a mamei, iar pe cea a bunicăi am dat-o la muzeu. Multe sătence le-au aruncat, însă eu le păstrez cu tot ce aveam de zestre. O fată care era din gospodari trebuia să aibă, de exemplu, patru iorgane, perne şi tot aşa”, îi povesteşte mâca Catiţa Elenei Briciuc, realizatoarea emisiunii „Asfalt de Moldova”.

Faţă de masă de 200 de ani

Brut maca Catita.Still005Gospodina a păstrat şi o faţă de masă, veche de peste 200 de ani, pe care a moştenit-o de la bunica sa, care, la rândul ei, o avea de la una din bunicele sale.
„Când eram domnişoară, stăteam pe deal o săptămână şi coseam fie o faţă de masă, fie un cearşaf, fie o tandică, sau o cusătură de pus pe perete. Pe lângă multe alte lucruri, păstrez şi un cearşaf brodat de mama, la care a lucrat aproape o săptămână. Pe atunci nu era televizor şi internet, iar lumea ţesea, cosea, broda, pe când în ziua de azi, tineretul nu ştie nici să ţină acul în mână, darămite să coase!”, spune cahuleana.

Brut maca Catita.Still006Face mâncare la cotlon

În toată Slobozia Mare, doar în gospodăria mătuşei Catiţa s-a păstrat şi astăzi un cotlon autentic, pe care l-a construit de una singură, acum 25 de ani. Tot la ea găseşti şi un model de cuptor vechi – „vatra ţărănească”, rămas moştenire de la soacră.
„La cotlon se face mâncare, înainte doar le el se preparau de-ale gurii. Bucatele erau mai gustoase, iar ceaunele nu se frecau, ca acum. Îl folosesc şi astăzi, atunci când în sat este un mort ori vreo petrecere. Aici înfierbânt apă ca să opăresc butoaiele. Când m-am măritat, de mâncare făceam la focar. Al meu a hrănit trei generaţii! Coceam şi pâine la el, însă de când sunt singură nu-l mai folosesc”, mai povesteşte mătuşa Catiţa.
Una din cele trei case pe care le deţine are peste 100 de ani. În ea au locuit socrii ei, alături de care a trăit şi ea timp de trei ani, până a-şi ridica propria casă.

Brut maca Catita.Still003Sfaturi de aur

Copiii şi-au întemeiat familii şi s-au stabilit cu traiul în Chişinău. Şi cum femeii nu-i place singurătatea, de aceea s-a gândit să deschidă uşile locuinţei sale pentru turişti.
Sătenii spun că sfaturile ei cântăresc „cât un kilogram de aur”. A avut o viaţă grea, însă a învăţat că dacă ai răbdare şi bunătate, le învingi pe toate.
Fetelor care vor să se mărite, înţeleapta satului Slobozia Mare le dă un sfat: „Înainte să vă căsătoriţi, să atrageţi atenţia ca bărbatul să nu bea, să nu fumeze, să nu fie gelos şi să iubească munca. Dacă vedeţi că soţul se enervează, tăceţi din gură! Şi abia atunci când e liniştit ziceţi-i tot. Căci unde sunt doi încăpăţânaţi nu faci familie”.

Brut maca Catita.Still009Catita 01Brut maca Catita.Still011Lena NEGRU

One Comment

  • Nume
    6 aprilie 2016 | Permalink |

    Atenție la Diversioniști
    ––––––––––––––––––––––––––
    3. Un citat-
    de Octavian Țâcu, istoric și sportiv /5 aprilie 2016/
    din timpul md
    „Acolo fiind, la Târgoviște,
    s-a spus și s-a dorit să se creadă că lucrurile începute la Chișinău
    /la 27 martie 2016, Sfatul Țării-2/
    să aibă continuitate și să nu fie compromise de oamenii
    care au folosit și vor să folosească UNIONISMUL
    în scopuri diferite decât unitatea românească.
    Pentru că prea mult timp această idee a servit intereselor unor oameni
    care au jucat rolul de păpușari de decor ai Moscovei
    sau/și care s-au perindat prin culoarele de putere „statalistă”
    pentru a dori să se scoată basma curată prin îmbrățișarea unionismului”.

Comentează