Când va fi scoasă carnea procesată din instituţiile preşcolare?

Când va fi scoasă carnea procesată din instituţiile preşcolare?

Direcţia educaţie, tineret şi sport a sectorului Botanica, mun. Chişinău, a achiziţionat la 15 februarie curent patru tone de crenvurşti, a declarat în cadrul emisiunii „Acasă devreme ” de la Jurnal TV consilierul municipal Victor Lutenco. Părinţii sunt în continuare nemulţumiţi de alimentaţia pe care au copiii în şcoli şi grădiniţe.

După ce peste 1600 de părinţi s-au arătat indignaţi de alimentaţia din instituţiile de învăţământ şi au depus o petiţie la Direcţiei generale educaţie, sport şi tineret a mun. Chişinău, reprezentaţi ai Centrului naţional de sănătate publică au invitat un grup de părinţi marţi, 22 martie, la o masă rotundă pentru a discuta problema consumului de carne procesată în instituţiile de învăţământ general.

La finile discuţiei, medicul-şef sanitar de stat al R. Moldova, Aliona Serbulenco, a emis o hotărâre care va fi prezentată Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei despre excluderea cărnii procesate din şcoli şi grădiniţe. „De îndată ce vom obţine ştampila celor două ministere, vom putea exclude mezelurile din alimentaţia copiilor”, a menţionat Mariana Tutunaru, şefa Secţiei sănătatea copiilor şi tinerilor, în cadrul aceleiaşi emisiuni. Prin această hotărâre se va interzice consumul cărnii procesate în toate instituţiile din R. Moldova. Medicii-şefi sanitari de stat din centrele de sănătate publică teritoriale vor fi obligaţi să asigure supravegherea îndeplinirii acestei hotărâri.

Prezentă la emisiune, şefa Grădiniţei 174 din Chişinău, Ludmila Garştea, a recunoscut că meniul este unul „depăşit”, însă nu poate fi modificat, deoarece nu au putere de decizie. „Am înaintat demersuri, propuneri Direcţiei generale, însă nu am primit niciun răspuns”, a declarat aceasta.

Părinţii speră ca cei responsabili să-şi îndeplinească obligaţiile şi să vină cu fapte concrete, nu doar cu promisiuni.

Carolina Chirilescu

Comentează