Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon este anunţat în urmărire internaţională

veaceslav-platon.moldova.org

Procurorii au eliberat mandat de arest pe un termen de 30 de zile pe numele controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. Pentru moment, se întreprind acţiuni pentru anunţarea în urmărire internaţională a acestuia. Declaraţii în acest sens au fost făcute de procurorul-şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari.

Procurorii anticorupţie, în colaborare cu angajaţii CNA, au descins astăzi dimineaţă, 25 iulie, la BC „Moldindkonbank”, „Moldova Agroindbank”, „Victoriabank” şi Compania de Asigurări „Asito”. „Un grup de persoane juridice, reprezentate de persoane interpuse , la comanda unei persoane fizice, au obţinut credite neperformante dintr-o bancă comercială. Ulterior, aceste credite au fost stinse, cu credite obţinute din BEM. Persoana fizică este Veaceslav Platon. E vorba de credite neperformante în valoare de 138 milioane de lei, 12 milioane de dolari şi de peste 5 milioane de euro. E vorba de trei credite care au fost obţinute de la BEM în noiembrie 2014”, a spus Morari.

Sunt de acord să fiu audiat de către procurori prin intermediul unei conferințe video, care să fie înregistrată și la care jurnaliștii să aibă acces liber… Însă consider că procurorii nu vor vrea astfel de audieri, pentru că ceea ce se întâmplă acum este doar pentru binele lui Vlad Plahotniuc, conform planului său. Și ceea ce face el acum este un alt dosar politic”, a declarat Veaceslav Platon.

Acesta a precizat că în cadrul percheziţiilor au fost ridicate mai multe probe materiale pentru stabilirea legăturii între persoanele juridice respective şi Veaceslav Platon. Totodată, au fost reţinute două persoane cu funcţii de răspundere din cadrul Moldindkonbank.

„Acţiunile respective au fost concertate de către una şi aceeaşi persoană. Faptul respectiv a fost demonstrat prin materialele ridicate din instituţiile pe care le-am menţionat. Cele două persoane reţinute au fost audiate. Între timp, au fost citate încă două persoane din cadrul aceleiaşi bănci comerciale. De asemenea, urmează să fie localizate şi identificate două persoane fizice care erau administratori ai unor agenţi economici ce au obţinut credite frauduloase”, a mai spus Morari.

Potrivit lui, procurorii urmează să întreprindă măsuri de aplicare a sechestrului asupra anumitor bunuri, cu scopul recuperării banilor încasaţi de acest grup. Totodată, este verificată posibilitatea punerii sub sechestru a acţiunilor care au fost blocate de Banca Naţională a Moldovei, cele 43% de acţiuni ce aparţin BC „Moldova Agroindbank”. „Putem demonstra la momentul actual că acestea au fost achiziţionate tot din banii BEM” , a spus Morari.

În replică, Veaceslav Platon a declarat că e vorba de un dosar fabricat la comanda lui Vladimir Plahotniuc. Acesta recunoaşte că anterior a avut o relaţie de prietenie cu Ilan Şor şi cu Vladimir Plahotniuc. Cu ultimul este însă în conflict din 2014 şi din această cauză a părăsit RM. „Nimeni și niciodată nu m-a invitat la audieri, deși mulți ştiu numărul meu de telefon. Totul a fost făcut în grabă. Plahotniuc a aflat că eu am oferit mai multă informație despre furtul miliardului organelor de drept din mai multe țări și despre multe alte ilegalități comise de el. De aceea, consider că acest dosar este unul fabricat, bazat pe unele declarații făcute de Ilan Șor și Vlad Plahotniuc. Sunt de acord să fiu audiat de către procurori prin intermediul unei conferințe video, care să fie înregistrată și la care jurnaliștii să aibă acces liber… Însă consider că procurorii nu vor vrea astfel de audieri, pentru că ceea ce se întâmplă acum este doar pentru binele lui Vlad Plahotniuc, conform planului său. Și ceea ce face el acum este un alt dosar politic”, a declarat Veaceslav Platon pentru Ziarul de Gardă.

Sursa: jc.md