Campanie // Stop alimentelor nesănătoase

Un preşcolar trebuie să consume zilnic 60 de grame de fructe proaspete, acesta însă mănâncă doar mere coapte şi compot

foto campanie2

Raportul naţional de supraveghere de stat a sănătăţii publice din R. Moldova pentru 2014 denotă un consum sporit al pâinii, crupelor, pastelor făinoase, produselor de patiserie şi uleiului. Alimentaţia neechilibrată a copiilor poate favoriza răspândirea diferitor boli în rândurile acestora, una dintre ele fiind obezitatea. Astfel, în perioada anului 2013, au fost depistaţi în stadiul de obezitate la vârsta de 13 ani 1,9% fete şi 1,5% băieţi. Medicii spun că aceste probleme încep de la vârste fragede din cauza unei alimentaţii nesănătoase şi incorecte.

Raportul a fost elaborat de către reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, ai Serviciului supravegherii de stat a sănătăţii publice şi ai Centrului naţional de sănătate publică în perioada 2013–2014. După acest raport, Centrul Municipal de Sănătate Publică a elaborat o serie de recomandări privind organizarea alimentaţiei echilibrate în instituţiile de învăţământ, conform cărora un copil trebuie să consume în fiecare zi la grădiniţă 60 de grame de fructe proaspete.

Ecaterina Burlea ne-a declarat că la Grădiniţa nr. 40, nici zare de mere. „Poate o dată la trei luni”, se indignează femeia. „Bine că au bani pentru crenvurşti, dar pentru fructe şi legume proaspete, nu”, se revoltă Irina din Chişinău.

Conform Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport, copiii din instituţiile preşcolare primesc doar mere, iar unele grădiniţe din sectorul Ciocana şi banane. Cu toate astea, părinţii spun că văd foarte rar în meniu mere proaspete, despre alte fructe şi legume nici vorbă. De asemenea, directorii de grădiniţe spun că alte fructe proaspete nu sunt în meniul copiilor.

Mere gratuite în şcoli şi grădiniţe, proiect de un an

În 2013, toate instituţiile de învăţământ din R. Moldova au primit mere gratuit potrivit Ministerului Agriculturii. Conform Serviciului de informare și comunicare cu mass-media al aceluiaşi minister, asigurarea şcolilor şi grădiniţelor cu mere a fost un proiect pentru 2013–2014. Acum fiecare instituţie procură fructe proaspete pe banii săi. Elena Moşanu, directoarea Grădiniţei nr. 17 din Chişinău, ne-a spus că copiii mănâncă în fiecare zi mere. „Furnizorul ni le aduce contra plată. Un kg de mere ne costă 8,67 lei. Mere proaspete se pun în salata cu morcov, care se serveşte cu budincă, copiilor le place. Mere crude nu se servesc, deoarece au coaja tare şi nu o pot mânca toţi copiii”, remarcă aceasta.

Directoarea Grădiniţei nr. 40 din capitală, Maria Cristofor, ne-a declarat că, dintre fructe proaspete, copiii sunt hrăniţi doar cu mere. „Se servesc mere de două ori pe săptămână, proaspete şi compot. Din legume proaspete avem morcov şi varză, restul sunt mai mult fierte”, a menţionat directoarea.

La Grădiniţa nr. 105, copiii mănâncă de asemenea mere proaspete, coapte şi beau compot din aceleaşi fructe. „În fiecare zi, le dăm copiilor mere, legume proaspete, iar toamna, iarna, primăvara, doar fierte”, ne-a spus directoarea Ana Chisiliov.

„Bine că au bani pentru crenvurşti”

Părinţii sunt revoltaţi deoarece trăim într-o ţară agrară, iar copiii care îşi petrec cea mai mare parte a zile în instituţiile preşcolare au parte de un meniu nesănătos. Ecaterina Burlea ne-a declarat că la Grădiniţa nr. 40, nici zare de mere. „Poate o dată la trei luni”, se indignează femeia. „Bine că au bani pentru crenvurşti, dar pentru fructe şi legume proaspete, nu”, se revoltă Irina din Chişinău.

Un kg de mere costă 7,8,9 lei, iar un kg de crenvurşti – 82 de lei. Amintim că un grup de mame a înaintat o petiţie la DGEST. Prin intermediul acesteia, vor să atragă atenția autorităților la calitatea și cantitatea alimentației copiilor din instituțiile preșcolare și chiar o rezolvare a ei.

Carolina Chirilescu

Comentează