Parlamentul, în ședință privind asumarea răspunderii de către Guvern

Parlamentul, în ședință privind asumarea răspunderii de către Guvern

Deputații se întrunesc deseară, la ora 17:00, în prima ședință din sesiunea de toamnă a Legislativului. Decizia a fost luată cu puțin timp în urmă, în cadrul Biroului Permanent, informează jurnal.md

Pe ordinea de zi a ședinței figurează un singur proiect, cel cu privire la asumarea răspunderii pentru un nou pachet de către Guvern, informație confirmată pentru Jurnal de către serviciul de presă al Parlamentului.

Asta după ce executivul și-a asumat răspunderea pentru un nou pachet de legi – șapte acte normative care se referă la domeniul energetic, financiar-bancar, agricultură şi bugetul de stat. Pachetul de legi a rămas în aer după ce deputații nu au putut ajunge la o înţelegere asupra acestuia în cadrul sesiunii de primăvară-vară.

Cabinetul de miniștri și-a asumat răspunderea pentru un proiect ce ține de securitatea energetică a Republicii Moldova. Este vorba despre anularea de taxe la importul de păcură pentru sezonul rece. În total, pentru aceasta s-au alocat 100 de milioane de lei.

Proiectul pentru modificarea legii bugetului de stat pentru 2014 prevede majorarea veniturilor, din contul granturilor europene, cu 349,7 milioane de lei, iar a cheltuielilor – cu 226 de milioane de lei. Rectificarea bugetului va permite achitarea compensaţiilor în agricultură.

Un alt proiect ţine de angajamentele luate de Guvern în faţa producătorilor şi a procesatorilor de fructe şi legume cu privire la vacanţa fiscală acordată până pe 30 noiembrie, dar şi la scutirea de accize a distilatelor obţinute pe bază de vin, produse în Republica Moldova.

Potrivit procedurii, Parlamentul are la dispoziție 72 de ore pentru a înainta moțiune de cenzură împotriva Guvernului pentru asumarea răspunderii. În caz contrar, proiectele de legi vor fi declarate adoptate de legislativ, iar președintele parlamentului va fi obligat să le transmită șefului statului pentru promulgare.
Foto: jurnal.md

Vizualizări: 240

Comentează