Teatrul „Eugene Ionesco” ne va oferi patru premiere

Teatrul „Eugene Ionesco” ne va oferi patru premiere

„Noul sezon se anunță cu multe evenimente de anvergură, atât pentru trupă, cât și pentru spectatorii TEI”, se menționează într-un comunicat al Teatrului „Eugene Ionesco”. Cea de-a 24-a stagiune va demara sâmbătă, 27 septembrie, cu drama „Oscar și Tanti Roz” de Eric-Emmanuel Schmitt, în regia lui Petru Vutcărău. Duminică, 28 septembrie, se va juca spectacolul „Iosif și amanta sa” de Val Butnaru, de asemenea, în regia lui Petru Vutcărău.

Pe parcursul stagiunii vor fi prezentate toate cele nouă spectacole din repertoriu. După o pauză de mai bine de un an, pe scena teatrului revine spectacolul „Principessa Ivona”, după piesa „Ivona, principesa Burgundiei” de Witold Gombrowicz și versuri de Friedrich Nietzsche, în viziunea scenică a regizorului Vlad Ciobanu.

Patru premiere în noul sezon teatral

TEI preconizează și lansarea a patru premiere în acest sezon. La conferința de presă consacrată inaugurării celei de-a 24-a stagiuni, Petru Vutcărău, director artistic al TEI a comunicat că primul proiect internațional va fi un spectacol de dans, mișcare și coregrafie, intitulat „Violența, o istorie de dragoste”, pe care îl va monta Benno Voorham, regizor și coregraf din Suedia.

„În acest spectacol va fi implicat întreg colectivul artistic al teatrului, dar și studenți din anul doi la actorie (de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău – n.n.), care sunt pregătiți special pentru Teatrul „Eugene Ionesco”, a declarat Petru Vutcărău. De notat că regizorul și coregraful suedez Benno Voorham e invitat în diverse țări pentru a preda coregrafia și a monta spectacole bazate pe expresia corporală, el mărturisește că îl interesează „explorarea potențialului creativ și narativ al corpului uman în mișcare”. Premiera spectacolului „Violența, o istorie de dragoste” va avea loc pe 8 noiembrie 2014.

„Dumnezeu iubește”, un spectacol cu femei însărcinate

New ImageUrmătorul spectacol produs de TEI va fi „Dumnezeu iubește” de Zlata Demina. Textul rusoaicei Zlata Demina, tradus de Elvira Râmbu, va fi montat de Petru Vutcărău. E o piesă despre patru femei gravide care se întâlnesc într-un salon de maternitate, „undeva în Rusia”. „O maternitate care ar putea fi oriunde. Patru femei ajung colege de salon. Patru femei din lumi diferite, care nu s-ar intersecta nicicând. Patru femei traversează unul dintre cele mai importante momente din viaţa lor împreună, izolate într-un mediu ostil”, se arată în descrierea piesei.

Nu va fi un spectacol feminist, ci unul despre forța uriașă a feminității, consideră cei de la „Eugene Ionesco”. Premiera e anunțată pentru 12 decembrie 2014. În a doua jumătate a stagiunii, ionescienii își propun să monteze „O comedie neagră” de Peter Shafer. Potrivit lui Val Butnaru, director al TEI, acest text „a bulversat opinia publică teatrală din lume”. Publicul va avea șansa de a urmări pe scena Teatrului „Eugene Ionesco” și un spectacol semnat de unul dintre cei mai cunoscuți și solicitați regizori români, Radu Afrim. Acesta și-a dat acceptul să monteze la TEI, dar încă nu a decis ce piesă va pune în scenă.

Turneele Teatrului „E. Ionesco” în stagiunea curentă

În stagiunea curentă, actorii TEI vor efectua câteva turnee importante. Astfel, chiar săptămâna viitoare ei vor evolua pe scena Teatrului „Odeon” la București. „E un schimb de turnee. Mai întâi, noi i-am găzduit pe artiștii Teatrului „Odeon”, iar acum mergem într-o vizită de răspuns”, remarcă Val Butnaru, menționând că această colaborare bilaterală va continua. Între 3 și 6 octombire, Teatrul „Eugene Ionesco” va juca la București, în sala Teatrului „Odeon”, spectacolele „Oscar și Tanti Roz” de Eric-Emmanuel Schmitt și „Iosif și amanta sa” de Val Butnaru. Un alt turneu al TEI va avea loc în perioada 5–15 ianuarie 2015, când este planificat un schimb de turnee cu Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, iar în luna mai a anului viitor este prevăzut și un turneu în Turcia.

Bilete de doar 90 de lei la TEI

Așadar, stagiunea curentă la TEI își va lua startul mâine, fiind atractive nu doar spectacolele din repertoriu, ci și prețurile la bilete. Teatrul „Eugene Ionesco” a introdus un preț unic, de 90 de lei, pentru un bilet. Vânzarea biletelor se va face după principiul „primul venit, primul servit”, această decizie este cu titlu de experiment și a fost luată cu scopul de a disciplina spectatorii.
În 2015, Teatrul „Eugene Ionesco” își va sărbători cea de-a 25-a aniversare. Dintre proiectele următoarei stagiuni ne pare cu-adevărat inovator cel cu genericul „Ionesco-Underground”, destinat tinerilor creatori de teatru.

Irina Nechit

Vizualizări: 316

Comentează