Cadavre de civili descoperite lângă Donețk: ONU anunță că începe o investigație

Cadavre de civili descoperite lângă Donețk: ONU anunță că începe o investigație

O echipă a Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului va investiga cu privire la corpurile neînsuflețite descoperite într-un loc pustiu în apropiere de Donețk, în estul Ucrainei, a anunțat vineri un purtător de cuvânt al ONU, informează AFP.

‘Echipa noastră va investiga’, a declarat purtătoarea de cuvânt a Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului, Ravina Shamdasani, într-o conferință de presă.

‘Există o lipsă de claritate’ în jurul descoperirii corpurilor și în ceea ce privește numărul lor, a mai indicat ea, pledând pentru crearea unei comisii independente de anchetă.

În conformitate cu dreptul internațional, experții biroului Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului nu sunt abilitați pentru această sarcină. Ancheta pe care o vor efectua va fi o simplă anchetă de monitorizare, a precizat aceasta.

Potrivit canalului de televiziune rus NTV, rebelii au descoperit patru cadavre, trei femei și un bărbat, într-o groapă în apropiere de localitatea Kommunar, la est de bastionul rebelilor din Donețk.

Media ruse i-au acuzat pe militarii ucraineni de torturarea și asasinarea civililor, dar armata Kievului a dezmințit categoric miercuri.

Într-un comunicat, armata a negat orice implicare, denunțând un ‘nou exemplu de dezinformare a mass-media ruse’.

La Moscova, partidul Rusia Unită, principalul susținător al președintelui Vladimir Putin, a cerut crearea unei comisii internaționale de anchetă.

‘Există o mulțime de dezinformări. Cele două părți dau vina reciproc una pe alta și este dificil de evaluat (situația), deoarece zona a fost sub controlul ambelor părți în mai multe rânduri’, a declarat purtătoarea de cuvânt citată.

Sursa: AGERPRES
Foto: (c) Dai Tianfang/XINHUA ARHIVĂ

Vizualizări: 301

Comentează