Etho Jazz Festival, la cea de-a 13-a ediție

Etho Jazz Festival, la cea de-a 13-a ediție

Ieri, a început cea de-a 13-a ediție a Ethno Jazz Festival, cel mai amplu și prestigios festival de jazz din Republica Moldova. Evenimentul se va desfășura în perioada 25–28 septembrie, la Filarmonica Națională din Chişinău. Câteva concerte din cadrul festivalului vor fi prezentate la Bălți și Tiraspol. Ediția actuală a reunit jazzmeni din India, Elveţia, Franţa, Germania, Ungaria, România, Austria, Camerun, Suedia, Polonia, Danemarca, Norvegia, Republica Moldova.

Republica Moldova este reprezentată în festival de îndrăgita formație „Trigon”, ce evoluează împreună cu tânăra interpretă Nadine Trohin, apreciată și în România pentru talentul său. Festivalul mai include recitaluri susținute de „Univox” cu Geta Burlacu și Petru Haruța, de formația „Liberty” din Tiraspol. De menționat că pe scena Palatului de Cultură din Bălți va debuta un proiect nou – „Moni & Red Carpet Trio” (R. Moldova, România).

La festival vor mai participa legenda jazz-ului mondial Trilok Gurtu, deținătorul a 12 premii „Cel mai bun percuționist ”, vedeta jazzului din Japonia, Walter Lang, formația „Ronin” din Elveția și formația scandinavă „JazzKamikaze”. Îi vom putea asculta, de asemenea, pe Mederic Collignon din Franța, pe Njamy Sitson, compozitor, cântăreț, instrumentist din Camerun, pe Sabri Tulug Tirpan, renumit compozitor și muzician din Turcia, pe Miklos Lukacs, cunoscut țambalist din Ungaria și pe Grzegorz Karnas din Polonia (albumul său, „Karnas”, a devenit „Cel mai bun CD de jazz” în 2012, în Polonia), acelaşi CD a fost numit „Albumul anului” (2013) la categoria jazz vocal în Statele Unite ale Americii (New York City Jazz Record).

Amintim că prima ediție a festivalului de Ethno Jazz a avut loc în 2002, din inițiativa trupei „Trigon”, condusă de Anatol Ștefăneț, care este și în prezent directorul Ethno Jazz Festival.
Partenerii evenimentului sunt Direcţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare, Primăria municipiului Chişinău, Ministerul Culturii, Ambasada Turciei, Ambasada Suediei, OSCE, Moldinconbank, Alianţa Franceză, Forumul Cultural Austriac, Centrul Cultural German „Akzente”, Institutul „Goethe”, Institutul Polonez, Compania „Bostavan”, Hotelul „Leogrand”, „Effes Vitanta”, „Gura Căinarului”.
Prețul biletelor variază între 100 și 350 de lei.

I.N.

Vizualizări: 226

Comentează