Dodon şi Voronin se acuză de trădare faţă de Rusia

Dodon şi Voronin se acuză de trădare faţă de Rusia

Vladimir Voronin nu a vrut să se asocieze cu cei care „l-au trădat”. Unele partide de stânga vor forma totuşi un bloc electoral. Despre aceasta a anunţat Igor Dodon, liderul socialiştilor, precizând că denumirea acestora va fi dată publicităţii duminică la Congresul PSRM unde va fi prezent şi deputatul Dumei de Stat, Serghei Mironov.

JURNAL a scris anterior că la Chişinău au venit mai mulţi experţi ruşi – reprezentanţi ai lui Vladislav Surkov, consilier al lui Vladimir Putin, deputatul Kazbek Taisaev – cu scopul de a convinge liderii partidelor de stânga să formeze un bloc electoral înainte de alegeri. Este vorba de Partidul Comuniştilor, condus de Vladimir Voronin, Partidul Socialiştilor, condus de Igor Dodon, PSD al lui Victor Şelin, „Renaştere”, condus de Vadim Mişin, Partidul Popular Socialist al lui Victor Stepaniuc şi Partidul Regiunilor, condus de başcanul Mihail Formuzal. Potrivit estimărilor experţilor electorali din Rusia, dacă şi-ar fi consolidat eforturile, aceste partide ar fi avut mai multe şanse să obţină o majoritate de voturi în viitorul parlament.
Potrivit surselor noastre, Vladimir Voronin s-a opus acestei iniţiative. Totodată, acesta nu a acceptat să plece de la cârma partidului în favoarea lui Mark Tkaciuk ori a unei alte candidaturi cum ar fi, de exemplu, fostul ambasador la Moscova, Andrei Neguţă.

În Parlament, în cârca PCRM

Liderul comunist a declarat săptămâna aceasta într-o conferinţă de presă că a fost abordat de Vladimir Mişin. Fostul său coleg de partid i-ar fi trimis un mesaj în care ar fi încercat să-i deschidă ochii asupra dezastrului care planează asupra stângii politice din R. Moldova în cazul în care aceasta nu-şi va uni forţele. „Am primit un mesaj de la Mişin, plin de patos, în care descrie situaţia complicată a stângii politice de la noi. Mi-a mai scris că, în cazul în care nu vom da dovadă de responsabilitate faţă de ţară şi de patrie, hana cu noi. I-am răspuns personal că trebuia să se gândească la asta atunci când a rupt rândurile stângii politice, când a provocat pagube acestei mişcări. Mulţi deştepţi ar fi vrut astăzi să ajungă în Parlament, mai ales în cârca cuiva. E vorba şi de acelaşi Dodon”, a spus Voronin, precizând că în listele comuniştilor la viitoarele alegeri vor fi incluşi doar membri de partid.
Voronin a mai anunţat că fostul ambasador al Republicii Moldova la Moscova, membru al biroului politic al PCRM, Andrei Neguţă, se retrage din partid. „Se vorbeşte că va fi în lista lui Dodon la viitoarele alegeri. Însă acest Neguţă nu a mai făcut nimic de vreo zece ani pentru partidul nostru”, s-a consolat Voronin. Acum două săptămâni, şi Mark Tkaciuk a declarat că se retrage din politică în favoarea activităţii ştiinţifice. Acesta s-a arătat convins că, după alegeri, PCRM va forma o coaliţie cu PLDM şi PDM, fapt care vine în contradicţie cu viziunile sale.

Se disculpă în ochii Kremlinului

Dacă în luna mai curent, liderul PCRM şi-a scandalizat o parte din colegii de partid declarând că „noi nu suntem împotriva modernizării, integrării europene a RM” şi că RM nu poate adera la Uniunea Euroasiatică: „Cum să aderi la ceea ce nu există?”, azi liderul comuniştilor, deranjat de concurenţa pe care i-o face Dodon, îl acuză pe acesta de „slăbiciuni” integraţioniste europene.
„Ion Ceban a declarat la ieşirea sa din partid că a părăsit formaţiunea ca semn de protest că PCRM se opune integrării europene. Acum însă el vorbeşte de integrare în Uniunea Vamală. Ce s-a întâmplat în sala Parlamentului când a fost ratificat acordul cu UE? Cu două zile înainte de asta, am aflat şi am ieşit cu declaraţia că nu vom participa la acest act de trădare. N-am dorit să fim nici martori la aceste acţiuni. Dar de ce Dodon şi clica sa au rămas în sală? Ca să asigure cvorumul, şi s-a produs acest act al ratificării”, a spus Voronin.
În replică, Dodon l-a numit pe Voronin „bătrânel mincinos, obosit şi rătăcit”. „Voronin a fost inventiv, a găsit o nouă scuză pentru formaţiunea sa atunci când aceasta, în componenţă deplină, a fugit de la şedinţa Parlamentului în loc să voteze împotriva Acordului de Asociere la UE. Îi reamintesc că a fugit nu prea departe, până în parcul central din Chişinău, unde îl aşteptau senatorii americani. Îi recomand de asemenea să recitească statutul formaţiunii sale în care se menţionează că pledează pentru integrare europeană”, a declarat Dodon, acuzându-l la final pe preşedintele PCRM de „trădarea Rusiei şi a încrederii din partea preşedintelui Putin”.

Ingerinţă în treburile interne

Solicitat de JURNAL, comentatorul politic Viorel Cibotaru a declarat că dacă delegaţii Moscovei vor să unească aceste partide, o fac pentru a simplifica mesajul administraţiei Putin. „Putin preferă să lucreze cu o singură persoană şi va face tot posibilul să simplifice această comunicare pe viitor”, a spus observatorul.
Acesta a mai remarcat că o bună parte din formaţiunile de stânga nu au reuşit să se manifeste sau să treacă prin experienţa alegerilor parlamentare. „Nici Partidul Socialist al lui Dodon nu are această experienţă. E greu să evaluezi potenţialul acestor partide atât individual, cât şi în ansamblu. Dacă acest efort urmăreşte să creeze o imagine alternativă a dezvoltării RM prin invocarea unor proiecte virtuale, cum este aderarea la inexistenta Uniune Euroasiatică ori Uniune Vamală, în contrapunere cu vectorul European anunţat de autorităţile statului, lucrurile pot fi privite ca tentativă de ingerinţă în treburile interne ale RM”, a spus analistul.

Svetlana Corobceanu
Foto: Nadea Roşcovanu

Vizualizări: 372

Comentează