Compania Disney, dată în judecată pentru plagierea poveştii din desenul animat “Regatul de gheaţă” – VIDEO

Compania Disney, dată în judecată pentru plagierea poveştii din desenul animat “Regatul de gheaţă” – VIDEO

Compania Disney a fost dată în judecată de o scriitoare din Peru care acuză studioul de film că ar fi copiat povestea din desenul animat “Regatul de gheaţă/ Frozen” dintr-o carte autobiografică şi cere despăgubiri de 250 de milioane de dolari.

Isabella Tanikumi acuză studiourile Disney că sursa de inspiraţie pentru filmul de desene animate lansat în 2013 nu este basmul “Crăiasa Zăpezii” al lui Hans Christian Andersen, ci autobiografia sa, “Yearnings of the Heart”, pe care aceasta a publicat-o pe cheltuiala proprie în 2010, potrivit independent.co.uk, citat de mediafax.ro

Cartea peruanei Tanikumi redă experienţele prin care autoarea a trecut în timpul copilăriei din Anzi, dar nu apar deloc oameni de zăpadă vorbitori sau palate de gheaţă.

Totuşi, plângerea depusă de autoare are trei pagini în care susţine că povestea, personajele şi starea de spirit din film au fost furate din opera ei şi cere un proces cu juraţi. Tanikumi a depus o listă cu 18 exemple de plagiat în film, de la nume ale personajelor la relaţia dintre cele două surori din film.

Sinopsisul cărţii “Yearnings of the Heart”, publicat pe site-ul de comerţ online Amazon, descrie autobiografia scriitoarei drept “o relatare introspectivă convingătoare” care îi poartă pe cititori “prin diferitele perioade ale vieţii sale remarcabile, de la supravieţuirea familiei ei în timpul cutremurului devastator din 1970, din Huarez, până la încercările de a depăşi iubirile pierdute ale tinereţii”.

Relaţia dintre două surori, invocată drept exemplu de plagiat, apare şi în carte, Tanikumi vorbind despre “învingerea nesiguranţei personale şi explorarea limitelor intelectului său în timp ce încerca să depăşească evenimentul tragic al morţii preaiubitei sale surori Laura”.

Pe de altă parte, povestea din desenul animat “Regatul de gheaţă” este prezentată pe scurt de site-ul specializat în cinematografie imdb.com: “Când o prinţesă cu puterea de a îngheţa lucrurile îşi blesteamă ţara să fie mereu acoperită de zăpadă, sora ei, Anna, face echipă cu un băiat din munţi, cu renul jucăuş al acestuia şi un om de zăpadă pentru a schimba vremea”.

Studioul Disney nu a comentat deocamdată acuzaţiile.

Filmul de desene animate “Regatul de gheaţă/ Frozen”, regizat de Chris Buck şi Jennifer Lee, a fost lansat în 2013 şi are încasări, la nivel mondial, de peste 1,2 miliarde de dolari, potrivit boxofficemojo.com. “Frozen” a primit două premii Oscar, pentru cel mai bun film de animaţie şi cel mai bun cântec.
Imagine: HEPTA

Vizualizări: 261

Comentează