Şoltoianu, trimis în knockout de judecători

Şoltoianu, trimis în knockout de judecători

Kickboxerul Ion Şoltoianu a fost condamnat de instanţa de fond la 14 ani de închisoare

Absolut relaxat şi cu chipiul pe-o ureche, Şoltoianu a fost adus în faţa magistraţilor. De această dată nu s-a dat în spectacole, aşa cum deprindea să o facă, ci a ascultat cu ochii în pământ verdictul judecătorilor. Kickboxerul acuzat de omor, şantaj şi deţinere ilegală de arme a fost condamnat la toate capetele de acuzare la 14 ani de privaţiune de libertate.

„Vreau să lupt până la 60 de ani”, a declarat Ion Şoltoianu după ce a câştigat medalia de aur la Campionatul Mondial de kick-boxing desfăşurat în Ucraina în mai 2011. În septembrie acelaşi an, sportivul a schimbat ringul de luptă pe o celulă din puşcărie după ce, la o terasă din capitală, în plină zi, l-a împuşcat mortal pe fostul poliţist Ion Stratulat.
Atunci oamenii legii au declarat că este vorba de o reglare de conturi, iar avocatul sportivului a menţionat că clientul său a tras în legitimă apărare, versiune pe care o susţine şi astăzi. O confirmare în acest sens ar fi că şi victima avea în acea zi asupra sa armă. „Dacă n-ar fi fost împuşcat Şoltoianu, acesta ar fi fost omorât de Stratulat”, a menţionat avocatul Petru Ursu.
Surse din anturajul lui Şoltoianu susţin că la urechile acestuia a ajuns informaţia conform căreia Stratulat ar fi planificat asasinarea sportivului. La rândul său, socrul lui Stratulat, generalul Nicolae Alexei, a declarat pentru presă că Şoltoianu i-ar fi omorât ginerele la comanda cuiva. Fără a indica însă cine este acea persoană care i-ar dori moartea fostului său ginere. Oamenii legii nu exclud faptul că moartea lui Stratulat ar fi legată de o reglare de conturi.
E ştiut că fostul poliţist a intrat în 2006 în posesia a 25% din acţiunile „Elat Rent-Service”. Aici apare întrebarea cum a devenit Stratulat acţionar într-o societate de tip închis. Se vehiculează că unul dintre acţionari i-ar fi datorat lui Stratulat o sumă impunătoare de bani şi din cauza că nu ar fi fost în stare să o întoarcă a fost nevoit să cedeze o parte din acţiunile pe care le deţinea. Nu rămâne neobservat nici faptul că, atunci când se ridica pe piedestal, Ion Şoltoianu era îmbrăcat în haine sport cu inscripția „Elat Mixfight Club”.
„Elat sponsoriza sportivii lui Şoltianu”, a menţionat avocatul lui Şoltoianu, Petru Ursu. Potrivit unor surse, acest lucru l-ar fi supărat foarte mult pe acţionarul Ion Stratulat. Astfel, la urechile lui Şoltoianu a ajuns informaţia că fostul poliţist ar fi pus la cale asasinarea sportivului. De asemenea, persoane din cercul de apropiaţi ai lui Stratulat susţin că acesta ar fi fost informat că Şoltoianu i-ar fi dorit moartea. „Cineva îi orienta intenţionat unul împotriva altuia. Ştim cine este această persoană”, a menţionat o sursă din cadrul Inspectoratului General de Poliţie.

„Defunctul l-a omorât”

Se pare că nici victima nu era cheie de biserică. Ion Stratulat este bănuit „post-mortem” în dosarul asasinării omului de afaceri Igor Basarab. Reiterăm, cadavrul directorului companiei vinicole „Basarab-Vin”, Igor Basarab (Pantea), a fost găsit de un trecător la ora 10 dimineaţa pe 21 ianuarie 2010 în parcul de pe strada Miron Costin din sectorul Râşcani, lângă Memorialul soldaţilor căzuţi în Afganistan.
Atunci, soţia omului de faceri a declarat pentru JURNAL: „Toţi ştiu cine a împuşcat, dar preferă să tacă”. Tăcerea a durat până în ziua în care a fost omorât Stratulat. Şeful Inspectoratului General de Poliţie, Ion Bodrug, a confirmat pentru JURNAL că fostul poliţist ar putea fi cel care l-a împuşcat pe Basarab.

Asul avocatului, zero pentru judecători

Trecutul criminal al lui Stratulat a fost studiat minuţios şi de avocatul lui Şoltoianu. Acesta şi-a dorit cu tot dinadinsul să demonstreze în şedinţele de judecată că victima a fost un „killer profesionist” şi prezenta pericol pentru viaţa clientului său. Însă n-a fost să fie. Pentru că l-a omorât pe Stratulat, Şoltoianu a fost condamnat de prima instanţă la 11 ani de închisoare şi s-a decis că acesta trebuie să achite familiei victimei un prejudiciu material şi moral în valoare de 140 de mii de lei.
Mai mult, la domiciliul sportivului, oamenii legii au descoperit mai multe arme deţinute ilegal, fapt pentru care sportivul a mai încasat doi ani de închisoare. Capetele de acuzare nu se opresc aici. Pe lângă omor şi păstrare ilegală de arme, Şoltoianu a fost condamnat la zece ani pentru că, împreună cu un fost agent SIS, a şantajat un om de afaceri din Chişinău, ca acesta să cedeze o parte din acţiunile pe care le deţinea la o firmă.
Magistraţii au anunţat verdictul final pe toate capetele de acuzare – 14 ani după gratii. După ce şi-a auzit sentinţa, Şoltoianu n-a mai avut ce să spună şi s-a lăsat condus de gardieni spre închisoarea în care va petrece ani buni, dacă bineînţeles instanţa superioară va menţine decizia de condamnare. Avocaţii sportivului au spus că o vor contesta la Curtea de Apel.
De menţionat că atât Stratulat, cât şi Şoltoianu au fost cercetaţi anterior pentru omor. Acum 11 ani, Şoltoianu a împuşcat în cap o autoritate criminală, însă instanţa de judecată a decis că sportivul a acţionat în legitimă apărare. Iar Stratulat, în timp ce era poliţist, a omorât un suspect cu un glonte tras în ceafă. Ambii ucigaşi au scăpat basma curată.
Svetlana Panţa, JURNAL de Chişinău

Vizualizări: 359

Comentează