Peste 400.000 de moldoveni sunt plecați peste hotare. Doar 44.000 au revenit acasă

Peste 400.000 de moldoveni sunt plecați peste hotare. Doar 44.000 au revenit acasă

Potrivit unui studiu 370.000 de moldoveni se află la muncă peste hotare. Cei mai mulţi dintre cei plecaţi se află în Rusia – 206.000.

În Italia sunt 81.000 de persoane, iar în Franţa, Turcia și Portugalia – între 8.000 şi 10.000, scrie stirilocale.md.
Studiul intitulat „Date relevante despre migraţia din Moldova” arată că din toată populaţia ţării, 411.000 de moldoveni sunt în migraţie internaţională pe termen lung (peste 12 luni), 44.000 de persoane au revenit acasă până în prezent, iar 91,2% din totalul populaţiei nu are nici o intenţie de a migra în următoarele 12 luni.
În acelaşi timp, 109.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova practică migraţia sezonieră. Dintre aceştia, 88.000 muncesc în Federaţia Rusă, iar 7.700 în Italia. Cei mai mulţi dintre cei antrenaţi în acest tip de migraţiune sunt bărbaţii din mediul rural.
Potrivit lui Victor Lutenco, director al Biroului pentru Relații cu Diaspora: „datele statistice bazate pe o metodologie validă și concluziile pe care le formulăm în baza acestora ar trebui să fie principalele surse pentru elaborarea politicilor publice. Este vorba de abordarea „politici fundamentate pe evidență”, pe care acum o introducem în sistemul public. Sunt sigur că informațiile prezentate vor stimula dezvoltarea unei serii de politici publice extrem de importante pentru Moldova, dar și pentru diasporă.”
Studiul mai arată că valoarea totală a remitențelor transmise de gospodăriile de migranți pe termen lung este de 920 de milioane de euro, dintre care 48% sunt folosite în consum, iar restul pentru economii (21%), investiţii în imobiliare (25%), afaceri (5%). Migranții moldoveni reprezintă un segment de piață cu un potențial foarte mare, dar care deocamdată nu este valorificat pe deplin.
Datele din studiu au fost prezentate cu ocazia lansării proiectului NEXUS Moldova, care urmează să creeze o platformă ce va reuni instituțiile publice, întreprinderile din sectorul privat, precum și reprezentanții societății civile pentru a identifica, proiecta și oferi moldovenilor produse și servicii care să sprijine practicile de succes în ceea ce privește migrația circulară.
NEXUS Moldova este finanțat de Uniunea Europeană, implementat de un consorțiu condus de IASCI, Austria, şi cofinanţat de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare. Din acest consorțiu fac parte Biroul pentru Relațiile cu Diaspora din cadrul Cancelariei de Stat a Republicii Moldova, Consiliile Raionale și Primăriile din Cahul, Edineț și Ungheni.
Foto: viza.md

Vizualizări: 288

Comentează