Mascaţii lui Zumbreanu au arestat un câine // Constantin CHEIANU

Mascaţii lui Zumbreanu au arestat un câine // Constantin CHEIANU

MAI PE SCURT, cu vreo două săptămâni în urmă la vama Larga au fost arestate cinci persoane – doi vameși, doi foști vameși și un polițist de frontieră. Spuneam atunci că vama Larga nu este una importantă și că marile hoții se fac la alte puncte vamale, în primul rând la Leușeni. Ei uite că băieții de la CNA parcă m-ar fi auzit! Cu două zile în urmă au dat lovitura la vama Leușeni unde au arestat tocmai 32 de persoane, 19 vameși și 13 polițiști de frontieră. Ba chiar și un câine, din cei antrenați pentru depistarea țigărilor de contrabandă pe care, bietul, am înțeles că l-au ținut în celulă câteva ore împreună cu vameșul care îl supraveghea. Lucrează foc, nu, băieții conduși de Zumbreanu!

Pe bune, chiar pare să fie o reușită! 32 de persoane arestate, zeci de mii de euro descoperiți. Și cu toate acestea, nu știu cum parcă nu ai încredere în tot ce vor să ne spună alde Zumbreanu. Au trecut trei zile de la reținerea vameșilor și încă nu le-au fost făcute publice numele, cum s-a procedat în România. Vorba e că operațiunea de la Leușeni s-a desfășurat în colaborare cu instituții abilitate în România, care au arestat la rândul lor 17 colaboratori ai vămii Albița, ale căror nume au fost făcute publice chiar a doua zi. Ai noștri tac, nu au rostit nici un nume, nici măcar numele câinelui, cică păzesc secretul anchetei.
Mai departe. Cum poți să ai încredere într-un Zumbreanu, cel care este folosit de Plahotniuc pentru a se răzbuna cu Filat? Vă amintiți cum exact în ziua în care Plahotniuc era demis din funcția de prim-vicepreședinte al Parlamentului, mascații lui Zumbreanu pătrundeau la Fisc, unde l-au arestat pe șeful instituției Vicol, și la guvern, unde l-au arestat pe Banariuc cu cele 40 de mii de euro chipurile de la nuntă. Și? A urmat ceva? Totul a fost mușamalizat. Acum, descinderile se fac, după cum vedem, la vămi, care, conform algoritmului, sunt ale lui Filat. Dar la Metalferos, Moldtelecom și Aeroport, care sunt controlate de Plahotniuc, nu există corupţie?

Totuşi, să știți că există ceva cu adevărat îmbucurător în acest episod de la vama Leușeni. Eu credeam că numai noi, jurnaliștii, știm să formulăm ce se ascunde în spatele acțiunilor guvernanților noștri. Ieri m-am convins că până și șoferii știu să facă lucrul acesta. Am în vedere șoferii care transportă colete și mărfuri prin vama Leușeni. Și care, fiind întrebați ce părere au despre operațiunea lui Zumbreanu, au spus că nu cred în sinceritatea acestuia și că la vamă s-a luat mită și se va lua în continuare. La un moment dat au dat chiar o definiție exactă a celor întâmplate. Ei au spus că operațiunea este un spectacol, „un show pentru europeni înainte de summitul de la Vilnius”.
MAI PE SCURT, nici un jurnalist nu ar fi spus-o mai exact decât acești șoferi.
Constantin CHEIANU, Jurnal de Chişinău

Vizualizări: 228

Comentează