„Cu „Folclor”, poți ieși din tristețe, din depresie sau din boală”. VEZI cine spune asta!

„Cu „Folclor”, poți ieși din tristețe, din depresie sau din boală”. VEZI cine spune asta!

Noua stagiune „Folclor” a venit cu o avalanșă de melodii vechi, răscolitoare, oferite de dinastiile de muzicieni înrudite cu formația dirijată de Maestrul Petre Neamțu. Pe mulți dintre ei i-am cunoscut, i-am ascultat și i-am admirat și în alte rânduri, dar de astă dată ne-au oferit mult mai multe piese din tezaurul nostru uitat și mult mai mult spectacol.

Noutatea și originalitatea programului se datorează și actului de curaj al dirijorului Petre Neamțu. Autor al concepțiilor și regizor al spectacolelor „Folclor”-ului, Petre Neamțu are grijă ca orice reprezentație să aibă un alt mesaj. De fiecare dată, alături de nume consacrate, aduce în scenă și nume noi, mai cu seamă tineri și copii, asumându-și toate riscurile și oferind auditoriului spectacole de înaltă ținută și de o emotivitate aparte. Experimentele lui Petre Neamțu dau roade frumoase, pentru că Domnia sa concepe totul cu mult rafinament, gândindu-se cu drag la spectatorul său fidel. Despre publicul care vine la formația „Folclor” am vorbit și în alte rânduri: este unul educat cu grijă, foarte fidel și receptiv la străduințele artiștilor din scenă.

DSC_0876

Cel mai original duet, „Nașul și Finul” – Vasile Iovu și Igor Podgoreanu – a încântat auzul admiratorilor cu cele două naiuri (de fapt, trei!), oferind piese de înaltă ținută, în stilul lui Vasile Iovu. Evident, publicul a reacționat pe măsură, răsfățându-și favoriții cu aplauze îndelungate.
Osoencele, cele cinci fete mândre care de mai bine de douăzeci de ani ne alină tristețea cu folclor autentic, ținut la index decenii întregi; Osoencele, care au readus în casele noastre doina, balada, cântecul de leagăn, bocetul și colindul, au fost și cele care ne-au reamintit de tradiția dinastiilor de muzicanți. De astă dată, au venit nu doar cu melodii de o frumusețe aparte, dar și cu un port deosebit (ce mai broboade purtau toate cinci!) de la care nu-ți puteai lua ochii…
Iustina Scarlat (cu melodia „Ghiță-Gheorghe”) și Cristina Scarlat (cu romanțele „Dragoste, buruiană rea”, „Am strâns toamnă după toamnă”) au fost secundate, acum, de micuța Sofia, fiica de cinci ani a Cristinei, care a demonstrat că este un copil talentat, interpretând impecabil cântecul popular „Zi-i, bade, cu fluieru”.

DSC_0796Surorile Silvia Goncear și Raisa Bârnaz, împreună cu nepotul lor, Călin Corai (vioară, „Folclor”), și cu Silviu Palitu, fiul Silviei (voce) au prezentat un program plin de surprize. Silvia Goncear, cu „Trandafirii tăi”, a fost susținută de publicul dornic de romanțe, iar profesoara Raisa Bârnaz a impresionat cu o doină de rupt inimile („Maică, măiculița mea/Când erai cu mine grea/De ce n-ai băut ceva/Să mă pierzi pe undeva/Să mă pierzi într-o grădină/Să răsară o gheorghină…”). Duetul mamă-fiu (Silvia Goncear-Silviu Palitu) s-a dovedit pe cât de proaspăt, pe atât de promițător…
Dinastia Valuță a fost cea mai numeroasă: compozitorul Ilie Valuță, cu fiicele sale, Diana și Veronica, soțul Veronicăi, Sergiu Bantaș și fiul lor, Sandu. După ce am admirat în atâtea rânduri superbul duet tată-fiică, Ilie Văluță cu Diana, astă dată, am fost fascinați de un altul: Diana și Sandu („Hai să ne-ntâlnim sâmbătă seară”). Piesa de încheiere, interpretată de toată familia, după un text al lui Dumitru Matcovschi („Casa noastră a îmbătrânit/S-au șters brâiele de ploi/Să-i dăm prispele cu lut/Și să-i tragem brâie noi”), a fost fredonată de tot publicul, arătând semne clare că poate deveni un șlagăr.
Surorile Elena Țurcanu și Eugenia Tudose au impresionat printr-un port de toată frumusețea. Doina cutremurătoare interpretată de profesoara Eugenia Tudose („Omul în viață cât trăiește…”) și duioasa melodie „Când eram pe Ialomița” au confirmat nu doar talentul protagonistei, dar și sensibilitatea ei pentru valorile autentice.
Frații Elena, Ștefan și Ion jr. Negură (cobză, nai și flaut) au îndreptățit apartenența lor la un neam de o înaltă cultură muzicală, onorând numele distinsului Ion Negură, părintele lor. Fascinanta melodie „M-a pus maica la țesut”, interpretată la nai de Ștefan, i-a readus pe mulți din sală cu gândul la tinerețea lor sau a părinților lor, dispăruți demult în negură…
Încântător, clarinetul lui Sergiu Băluțel (clasa Semion Duja) a încurajat vioara juniorului, Iulian Băluțel, care a oferit o probă de indiscutabilă virtuozitate…

aTimp de două ore exact, atât cât durează un concert regizat și dirijat de Petre Neamțu, spectatorul a admirat și a apreciat costume, repertoriu, ținută scenică, tradiții… O adevărată paradă a portului nostru popular: cămăşi şi ii, brâuri și chimire, cizme și opinci, năframe și broboade cu frânghii, cercei și mărgele…

Toate astea n-ar fi fost posibile fără geniul lui Petre Neamțu de a descoperi și încuraja tinere talente, de a promova dinastii, asumându-și povara de misionar ales, un adevărat slujitor al artei și al neamului nostru românesc.

Cu „Folclor”, poți ieși din tristețe, din depresie sau din boală.
Poți trăi cu sufletul luminat. Sau poți muri împăcat cu tine…

Cu drag,
Valentina BUTNARU

Vizualizări: 721

One Comment

Comentează