Sfaturi pentru a grădinări ecologic!

Sfaturi pentru a grădinări ecologic!

Iată o alternativă ecologică şi ieftină la diverse produse chimice pe care le foloseşti de obicei în gradină. Cu ajutorul lor poţi să protejezi plantele de buruieni şi dăunători.

Oţetul omoară buruienile care dau un aspect inestetic grădinii sau curţii tale. Dacă torni puţin oţet la rădăcină unei buruieni, aceasta se va usca. Metoda este recomandată mai ales pentru înlăturarea buruienilor care răsar prin fisurile şi crăpăturile pavajelor şi drumurilor de acces din gradina ta.

Urzica, bun erbicid
Un îngrăşământ bun se obţine amestecând 1 kg urzici cu 10 litri de apă. După câteva săptămâni de macerare (departe de nasul tău!), soluţia obţinută se va utiliza ca fungicid, vărsând-o pe sol – sau ca insecticid, pulverizând-o fin pe frunze.

Amidon de cartofi contra dăunătorilor
30 g amidon de cartofi, 1250 ml apă caldă, o linguriţă de şampon natural. Preparare şi folosire: amestecaţi amidonul de cartofi cu apa până ce se dizolvă complet. Puneţi-l într-un pulverizator, apoi adaugaţi şamponul. Scuturaţi bine şi stropiţi plantele.

Lichidaţi puricii
Între dăunătorii cei mai frecvenţi ai grădinii se află puricii, care se înmulţesc rapid şi acoperă crenguţele tinere ale trandafirilor, legumele şi plantele perene. Aceste insecte slăbesc vegetaţia, sugându-i seva. Următorul spray vă va ajuta sa-i eliminaţi. Ingrediente: 1 linguriţă de şampon natural, 2 linguri de untdelemn mai subţire, 2,5 litri de apă. Preparare şi folosire: amestecaţi bine şamponul, untdelemnul şi apa. Vărsaţi amestecul într-un pulverizator, scuturaţi bine şi vaporizaţi-vă din abundenţă plantele, pe fiecare în parte, o dată pe săptămână.

Coji de ouă împotriva melcilor
Pentru a descuraja limacşii şi melcii să se caţere de plantele dvs., puneţi o barieră de coji de ouă pisate în jurul fiecărei rădăcini.
O altă soluţie: gasteropodele ies noaptea să se hrănească, în căutare de frunze proaspete. Adunaţi-i cu mâna sau presăraţi-i cu sare, pentru a-i deshidrata. În timpul zilei, ei se ascund în locuri umbroase şi umede. Puneţi ghivece răsturnate cu gura în jos, cu o parte uşor ridicată, pentru ca melcii să se poată strecura înauntru. Dimineaţa adunaţi-i şi duceţi-i într-o zonă cu iarbă de pe marginea străzii.

Spray contra insectelor, cu piper şi usturoi
1 căpăţână de usturoi, 8 boabe de piper iute, 125 cl de apă, o picătură de şampon natural. Pisaţi usturoiul şi piperul, apoi amestecaţi-le cu apă într-un robot de bucătărie. Lăsaţi-le să macereze o noapte, strecuraţi lichidul şi puneţi-l într-un pulverizator. Adăugaţi şamponul şi scuturaţi bine. Vaporizaţi-vă plantele din belşug, o dată pe săptămână şi de câte ori plouă, până ce observaţi că intruşii din gradină au dispărut. Spray-ul se poate păstra la frigider vreme de o lună.

Spray anti-insecte, din plante
O lingură de muşeţel sălbatic tocat, o linguriţă de ceapă verde tocată, o linguriţă de virnanţ tocat, 125 ml apă clocotită, 2-3 picături de şampon. Vărsaţi apa clocotită peste ierburile tocate, acoperiţi vasul şi lăsaţi lichidul să se răcească total. Strecuraţi, apoi vărsaţi-l într-un pulverizator de gradină. Adăugaţi şamponul, scuturaţi bine, apoi vaporizaţi-vă plantele. Alungaţi insectele devoratoare.

Spray contra viermilor de varză
80 g flori proaspete de tanasie tocate (plantă cu flori galbene, ca nişte butonei, adunate în ciorchini, puternic mirositoare, creste pe margini de drum, 125 cl apă clocotită, 2-3 picături de şampon. Opăriţi tanasia cu apă, acoperiţi vasul şi lăsaţi-l să se răcească complet. Strecuraţi lichidul şi puneţi-l într-un pulverizator de gradină. Adaugaţi şamponul, scuturaţi bine şi stropiţi-vă plantele. Omoară fluturii verzei, conopidei şi broccoli.

Spray insecticid cu săpun
Omoară o mulţime de dăunători, printre care la loc de frunte se află limacşii de seră, purecii şi păduchii de plante. Reţeta: o lingură de săpun ras se dizolvă în 2,5 litri de apă. Lichidul se pune într-un pulverizator cu care se stropesc plantele o dată pe săptămână şi după ploaie.

O gradină fără insecte: întreţine plantele utile
Am putea să te sfătuim să întreţii şi unele insecte utile, precum păianjenii şi ramele, care omoară o grămadă de dăunători din gradină, dar ştim că aceste vieţuitoare îşi fac greu prieteni printre oameni, aşa că te sfătuim să plantezi garofiţe. Garofiţele au un miros ce respinge piricii, iar rădăcinile lor fabrica o substanţă ce îndepărtează dăunătorii.

Nu stropiţi plantele pe soare. Pentru ca razele soarelui să nu ofilească frunzele plantelor, utilizaţi spray-urile insecticide doar seara sau pe timp înnorat.*

Vizualizări: 126

Comentează