Creşte factura la curent. Află noile tarife!

Creşte factura la curent. Află noile tarife!

Tariful la energia electrica platit de populatie ar putea creste in urmatoarea perioada cu 13 la suta. Cel putin asa arata calculele expertilor in energetica, care spun ca scumpirile pentru consumatorii finali vor fi mai mari decat cele anuntate de furnizorii straini pentru tara noastra, informează stireazilei.md.

Ion Muntean, expert in eficienta energetica la Institutul pentru Dezvoltare si Initiative Sociale “Viitorul”, a declarat, pentru StireaZilei.md, ca scumpirea pentru consumatorii finali este determinata de mai multi factori. Este vorba de pierderile pe care le suporta furnizorii nationali de energie, marja de profitabilitate si pretul de livrare a curentului.

“In baza acestor factori se formeaza noul pret. Din calcuele noastre reiese ca cei care primesc curent de la Union Fenosa vor achita un tarif de 1,50 lei, fata de 1,33 lei cat platesc acum. In schimb, consumatorii de la RED-uri vor plati 1,60 lei, cu 17 bani mai mult decat tariful actual”, a explicat Ion Muntean.

Agentia pentru Reglementari in Energetica sa anunte noile tarife la energia electrica pentru populatie pana la mijlocul lunii aprlilie. Si asta dupa ce Centrala de la Cuciurgan si compania ucraineana Power Traide au anuntat ca din 1 aprilie, Moldova va plati pentru energia electrica 6,1 centi/kwh, adica cu 11 la suta mai mult decat era pana acum. Un nou contract in acest sens a fost semnat la sfarsitul lui martie.

Si la vecinii de peste Prut lumina s-a scumpit din 1 aprilie. Majorarea este de numai 7 bani, adica cu 4,5% fata de tariful care era pana acum. Astfel, la ei tarifele la lumina variaza intre 63 de bani si 2,93 lei, in functie de tipul de contor/consum, tensiune si de zonele orare, adica consum zi/noapte.

Vizualizări: 253

Comentează