Nu a putut fi director, deoarece era naţionalist

Nu a putut fi director, deoarece era naţionalist

Demnitatea de român şi curiozitatea pentru trecutul istoric şi poeţii români l-au făcut mai puternic. Nu a negat niciodată faptul că este român, chiar dacă aceasta era în detrimentul carierei sale. „Am fost alungat de la serviciu, îmi spuneau că sunt naţionalist. De aceea niciodată n-am putut fi director de şcoală”, ne-a declarat profesorul Ion Găluşcă.
A absolvit în 1975 Institutul Pedagogic de Stat „Ion Creangă” din Chişinău şi încă de pe băncile şcolii îndrăgise lectura şi istoria. „ Îmi plăcea istoria însă nu am avut parte de un profesor bun”. Ion Găluşcă a fost profesor în mai multe sate din Moldova. Acum este dascăl de limba şi literatura română în satul Mingir, r. Hânceşti şi se declară îngrijorat de problema lecturii în şcoală. „Elevii din ziua de azi nu prea au dorinţa să citească. Eu, însă, nu permit aşa ceva la obiectul meu. Dacă nu vor să citească ceea ce le propun, conform programei şcolare, atunci îi notez negativ. Astfel citesc, fie şi de nevoie. Nici profesorii nu citesc cărţi, cum vreţi ca elevii să citească?”, afirmă dascălul.
Din 1996 şi până în 2005, Ion Găluşcă a încercat să-şi publice scrierile în diverse ziare de la noi, precum Făclia sau Literatura şi Arta dar, spune el, nu s-a făcut înţeles de toţi. ”Unii mi-au spus că scriu filosofii, de aceea nu au dorit să-mi publice versurile şi aforismele”, a mărturisit domnul Găluşcă.
Îi place să-i citească pe cei cu demnitate. Camil Petrescu, Ernesto Sabato sunt alţi câţiva dintre autorii săi preferaţi.

Diana Burlacu

foto:qmagazine.ro

vizualizări: 199

Comentează