Ei fac Jurnal de week-end!

În fiecare sâmbătă şi duminică, cei mai creativi prezentatori de la Jurnal de week-end au grijă să-i prezinte publicului spectator cele mai inedite întâmplări, fapte şi curiozităţi. Aşadar, să-i cunoaştem!


Cristina Cuşnir este producător executiv la „Jurnal de week-end”. Nu s-a visat jurnalistă, fiindcă la Tiraspol, localitatea ei de baştină, nu au existat posturi tv de limbă română. Astfel, niciodată nu a crezut că soarta îi va surâde într-o zi. Timp de câţiva ani, a fost membră a Ansamblului de dans „Sitara”, unde a învăţat dansurile indiene. „Consider că indiencele sunt cele mai frumoase din lume! Neapărat voi vizita această ţară, mai ales că mulţi îmi spun că am ceva în comun cu femeile de acolo”, menţionează Cristina. Pe lângă dansuri, este pasionată de colecţionarea filmelor, pentru toate vârstele şi toate preferinţele. Apreciază simţul umorului şi obiectivitatea, calităţi pe care se străduie să şi le dezvolte.

Jurnal TV i-a schimbat viaţa

De când a venit la Jurnal TV, viaţa Cristinei s-a schimbat mult. În primul rând, a învăţat să se trezească dimineaţa. A fost o mare încercare pentru o persoană careia îi place să doarmă. „Am renunţat la multe lucruri pe care le făceam în trecut, inclusiv la distracţii. Paradoxal, dar îmi plac aceste schimbări din viaţa mea. Acum ştiu că fac ceva important, util oamenilor din jur. Deşi este la începutul carierei sale în jurnalism, şi-a propus câteva obiective pe care le va atinge, chiar dacă va trebui să depună mult efort.
Nu credea că va fi reporter, deoarece nu-i place să vorbească mult, însă îi plăcea să scrie. „Reporteria a fost o provocare pentru o timidă ca mine care vorbeşte puţin”. Timp de jumătate de an, de când este la Jurnal TV, Cristina recunoaşte că a devenit mai sociabilă, mai deschisă cu cei din jur. În prezentarea emisiunii „Jurnal de week-end” s-a regăsit, fiindcă lucrează la ştiri creative, condimentate cu umor.
Dacă pentru unii ziua de luni este începutul unei săptămâni de muncă, pentru membrii Jurnalului de week-end este zi de odihnă. Marţi, însă, stabilesc ideile reportajelor, deplasările pe teren şi scrierea textelor.

Irina Bozean. La televiziune mă simt „în apele mele”

Fire artistică şi ambiţioasă – astfel se autocaracterizează Irina Bozean, prezentatoarea şi producătoarea emisiunii „Jurnal de week-end”. Dintotdeauna i-a plăcut pictura şi muzica. În clasele liceale a învăţat pictura la trei şcoli diferite: Colegiul de Arte Decorative „Ion Creangă”, Liceul „Socrate” şi Liceul „Mihail Berezovschi”.
Vis împlinit
De mică se visa pe scenă, iar publicul să o asculte fără respiraţie. Atunci când a venit la Jurnal TV nu avea idee de televiziune. „Am venit cu cererea în mână pentru a mă angaja în calitate de reporter. Am discutat cu Luminiţa Popa. Mi-a propus să fac un concept al unei emisiuni de ştiri care să conţină ştiri haioase, relaxante. Nu ştiam nici cum se face un concept. De acasă l-am sunat pe profesorul meu de jurnalism de televiziune şi l-am rugat să-mi spună ce trebuie să conţină un concept. L-am scris, i l-am arătat Luminiţei a doua zi şi am început să lucrez”, spune Irina.
Timp de o lună şi jumătate, de când prezintă emisiunea „Jurnal de week-end”, şi-a format şi echipa, despre care spune că „sunt extraordinari”. Succesele Irinei continuă. Acum o lună, George Orbean, manager la Jurnal TV, i-a propus să realizeze „Jurnalul pentru copii” şi ea a acceptat. Este puternică şi răbdătoare, iar acum este mai ambiţioasă ca niciodată. Toată ziua aleargă de la montaj în redacţie şi invers, tocmai pentru a fi sigură că reportajele sunt foarte bune, subiectele – noi şi interesante.
„Acum pot spune că televiziunea este locul unde mă simt în apele mele. Ceea ce fac îmi dă libertatea de a crea. Progresez foarte repede, lucru care mă bucură enorm. Emisiunea „Jurnal de week-end” îşi propune să călătorească în toată ţara şi, poate, în afara ei, pentru a culege cât mai multe subiecte inedite. Numai atunci vom cunoaşte viaţa oamenilor şi vom înţelege că moldovenii sunt imprevizibili, ingenioşi şi cu mult umor”, spune producătoarea emisiunii.


Violeta Calestru, vânător de evenimente

Violeta Calestru ştia încă de pe băncile şcolii că vrea să devină jurnalistă. „Este una dintre cele mai interesante, dar şi periculoase profesii”, menţionează Violeta. După absolvirea liceului, atunci când a venit timpul să aleagă o facultate, a optat entuziasmată pentru Jurnalism! Îi plăcea meseria de jurnalist, însă nu s-a gândit niciodată la ideea de a lucra în televiziune. „Nu îmi plăcea să fac poze, dar mai ales să fiu filmată! Şi acum mi se pare puţin ciudat faptul că imediat după absolvire am început să lucrez anume în televiziune”.
Debutul său pe platoul de filmare a fost în cadrul postului local „ ARTTV” din Străşeni, unde a avut rolul reporter şi prezentatoare al emisiunii de retrospectivă „Interferenţe”. „Aici am învăţat multe lucruri de la Leonid Burac, căruia îi sunt foarte recunoscătoare”.
La „Jurnal de week-end”, în calitate de reporter, Violeta este mereu în căutarea ineditului. Ba mai mult chiar, ea spune că a devenit un vânător de evenimente şi de oameni de la care învăţă în permanenţă. „Dacă în celelalte domenii ale jurnalismului majoritatea evenimentelor le găseşti în agenda redacţiei, aici eu şi colegii mei trebuie să dăm dovadă de ingeniozitate şi imaginaţie. Când suntem în criză de evenimente, ne mai insipră şi micii colegi de la „Jurnalul pentru Copii”.
Violeta se bucură de reuşitele sale zilnice, în special atunci când primeşte mesaje de mulţumire de la sursele sale. Datorită viitorului său soţ, care o susţine şi o înţelege, Violeta Calestru speră la reuşite mult mai grandioase.


Vadim Şterbate. Adevărata viaţă e la ţară

Vadim Şterbate este absolvent al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării a Universităţii de Stat din Moldova. Şi-a început cariera în 2002, la ziarul „Observatorul de Nord” şi televiziunea „Sor-TV” din Soroca. Acolo a învăţat ce înseamnă ziaristică, iar sub îndrumarea jurnaliştilor cu experienţă Victor Cobăsneanu, Boris Todirel şi Nina Neculce a făcut primii paşi în presa scrisă. Împreună cu directoarea Emilia Bobeică şi cu susţinerea colegilor de breaslă a „gustat” din televiziune. Pe parcursul a 7 ani a fost, pe rând, instructor la “Clubul Tânărului Jurnalist” din satul Voloviţa, reporter în teritoriu al ziarului „Jurnal de Chişinău”, coordonator al Studioul TV pentru tineri „Amicus”.
De jumătate de an este în familia Jurnal TV. Şi chiar dacă iniţial i-a fost puţin cam dificil să se acomodeze la noul loc de muncă, echipa tânără şi dornică de muncă l-au ajutat să treacă peste orice obstacol. „Mi-a fost interesant să-l ascult pe Victor Stepaniuc cum cântă împreună cu familia sa piesa „Răsai” de Ion şi Doina Aldea-Teodorovici, pe Dumitru Braghiş interpretând cântece populare, să am o discuţie cu Eugen Doga fără papion, să admir clopoţeii pe care-i colecţionează Mihai Ciobanu sau hărţile şi atlasele din colecţia lui Oleg Serebrian etc.”. Totuşi, nu este adeptul evenimentelor mondene, deplasările prin ţară şi discuţiile cu oamenii simpli sunt o plăcere pentru Vadim. „Acolo fierbe adevărata viaţă, nu în capitală”. Atunci când realizează un reportaj, Vadim încearcă să fie original, să caute unele detalii pe care nu toţi le observă şi să facă rost de răspunsuri la întrebările la care unii dintre cei intervievaţi ar evita să răspundă. „În satele Moldovei sunt subiecte inedite, persoane interesante, dar şi multe probleme”, adaugă reporterul „Jurnalului de week-end”, Vadim Şterbate.

vizualizări: 212

Comentează