Iurie Sadovnic: „Nu am refuzat apariţia în film!”

Iurie Sadovnic: „Nu am refuzat apariţia în film!”

„Avem o viață și e foarte important să nu facem rău şi să nu adunăm venin în suflet, căci asta ne distruge”

În urmă cu trei ani, Iurie Sadovnic a lansat albumul „Evadare”, iar de atunci, alături de Viorel Burlacu, lucrează la cel de-al şaptelea CD din cariera sa de artist. „Balada bărbaților”, căci așa se va numi acesta, va fi o continuare a albumului „Enigmatica femeie”. „Dumnezeu nu mi-a dat 99 de cumetri, aşa că îmi dedic viața femeilor,” a declarat cantautorul într-un interviu pentru cititorii ziarului JURNAL de Chişinău.

„Ce să fac? Lucrez! Atât cât o să-mi dea Dumnezeu putere, asta voi face. Îi mulțumesc Celui de Sus că-mi dă inspiraţie să scriu balade”, ne spune la începutul discuției Iurie Sadovnic. Era duminică, zi pe care urma să o petreacă alături de Sănduța, nepoțica sa care îi seamănă leit artistului, fapt confirmat și de ce apropiați.

„Nu bat în cai…”

Se mândrește că a înregistrat deja cinci dintre melodiile care se vor regăsi pe CD-ul „Balada bărbaților”, iar unele din ele sunt difuzate deja pe la posturile de radio. Deţine material suficient și ne dă asigurări că cel de-al șaptelea album din cariera sa nu va fi mai puţin apreciat decât „Evadare”.
„Cum am mai spus-o şi cu alte ocazii: ştiu când încep munca la un CD, dar nu ştiu când o s-o termin! Nu bat în cai atunci când încep munca de creaţie – am ritmul meu pe care-l mențin și care-mi place. Cunoaştem cu toții că femeia este balada bărbaților, de aici și denumirea albumului. În piesele de pe acest CD se va regăsi și femeia-iubită, și femeia-mamă, și femeia-enigmă etc., iar cum Dumnezeu nu mi-a dat 99 de cumetri, îmi dedic viața femeilor. Este un album pe care-l dedic relației femeie-bărbat, legături deloc simple, ca niște lupte neanunțate”, încearcă să ne convingă cantautorul, precizând că „Balada bărbaților” va conţine 15 melodii.

Un romantic

Iurie Sadovnic este un bărbat romantic. „E o calitate indispensabilă artiştilor, căci nu poți face artă dacă ești pragmatic, rece ca gheața şi îţi lipseşte naivitatea copilărească”, consideră domnia sa.
Muzicianul nu le găsește nicio justificare celor care stau și așteaptă să le vină muza. Recunoaște că a avut şi el perioade în care nu putea să creeze, iar ca să-și încarce bateriile își dădea întâlnire cu pictorii prin atelierele acestora, citea, asculta alt gen de muzică decât cea pe care o cântă şi, nu în ultimul rând, se refugia în sânul naturii.
„Asta fac când simt că sunt secat de idei şi că am dat mai mult într-un CD ori scriind poezie. Căci nu se poate să stai pur şi simplu și să aștepți muza: ea nu va veni! Mie, de exemplu, îmi place să merg la casa bunelului, în stânga Nistrului, acolo unde mi-am petrecut copilăria, să mă plimb cu barca pe râu, să pescuiesc, iar prin preajmă să văd lebede şi rațe sălbatice. Nu-i așa că e un peisaj frumos?”, ne întreabă Iurie Sadovnic.

Fuge de aglomeraţie

Adoră natura şi odihna pe malul apei. Totuşi, la mare nu a fost decât de două ori în cei 64 de ani de viaţă.
„N-aş putea spune că nu-mi place marea, doar că pe litoral mă plictisesc foarte repede. Nu-mi place aglomeraţia, prefer locurile unde pot să meditez în linişte. Omul de creaţie are nevoie de singurătate”, ne spune artistul.
Iurie Sadovnic a lansat multe melodii până acum, Atât de multe încât nu le mai ştie numărul. „Dacă un muzician începe să contabilizeze câte piese a lansat, am impresia că perioada lui de creaţie e pe sfârșite”.

16 ani a avut interzis

Ţine minte și astăzi ziua în care a lansat primul său disc de vinil, pe care l-a numit „Legenda”. Se întâmpla în urmă cu 25 de ani, după 16 ani în care nu i s-a permis să lanseze nimic pentru că alegea să cânte versurile ale clasicilor.
Puțini cunosc faptul că la început muzicianul cânte nu la chitară, ci la acordeon. Cei 51 de ani de activitate scenică, spune el, au fost frumoși, iar dacă ar fi să se întoarcă în timp, și-ar dori să-i parcurgă la fel: „Poate aș corecta câte ceva, dar n-aş schimba nimic”.
Susține că a avut parte și de momente grele, în care era cu moralul la pământ. A reușit însă să le depășească… studiind istoria poporului român.
„Am citit tot ce a scris Dimitrie Cantemir. Din istoria dacilor, am învățat o lege sfântă: iubește și iartă! În viața noastră există persoane care ne și rănesc, însă noi trebuie să-i iubim și să-i iertăm. Avem o viață și e foarte important să nu facem rău, să nu adunăm venin în suflet, căci asta ne distruge, iar oamenilor pe oamenii de artă îi împiedică să creeze”, ne povestește domnia sa.

„Nu am refuzat!”

De curând, la Chişinău a fost prezentat un film documentar, „Bucurie de Noroc la Orizont de Plai”, în care se povestește despre muzica autohtonă și amploarea ei în cea de-a doua jumătate a secolului trecut, muzică ce a avut impact în tot spațiul ex-sovietic și nu numai.
Producătorul documentarului este Alex Calancea, iar cea care l-a realizat e jurnalista Victoria Cușnir. Firul peliculei trece prin amintirile și spusele lui Ștefan Petrache, Nicolae Caragia, Ion Suruceanu, Liviu Știrbu, Eugen Doga, Anatol Chiriac, Constantin Rusnac, Lidia Botezatu, Anastasia Lazariuc, Radu Dolgan, Marian Stârcea, Mihai Poiată și Silvia Cărăuș.
Internauții au salutat apariţia documentarului, însă și-au arătat regretul că realizatorii au uitat de „Legenda” lui Iurie Sadovnic. Răspunsul Victoriei Cușnir nu a întârziat să apară: „Iurie Sadovnic a refuzat prezența în film”.
La rândul său, cantautorul susține că „nu a refuzat să se filmeze” și că „le-a propus realizatorilor să ia declarațiile sale din materialul „La pragul casei părintești”, în care timp de vreo 30 de secunde vorbește despre formația „Legenda”.
„Și ei n-au dorit! E clar că lor le este convenabil să spună că am refuzat, însă nu a fost aşa. Le-am propus filmări din 1988, unde apare tot „Noroc”-ul, plus că în documentarul lor mai apar filmări vechi. Deci, ar fi putut să le ia. În rest, băieţii sunt bravo. Au realizat un film frumos. Îmi doresc să fac şi eu unul despre „Legenda”. Şi o voi face! Mă vor ajuta şi prietenii mei din Bucureşti. E un proiect de viitor, iar până atunci adun materiale”, ne povestește Iurie Sadovnic.

Lena Negru

Comentează