O poveste de Crăciun

O poveste de Crăciun

Nu știu dacă v-ați pus vreo dată întrebarea – de ce copiii iubesc atât de mult circul? Un răspuns ar fi că acolo există doi poli irezistibili, magici chiar – iluzioniştii şi clovnii.

Iată că și R. Moldova s-a transformat, de vreo șase ani încoace, în circul copilăriei noastre. Zilele acestea, copiii-spectatori privesc vrăjiți, dar mai mult îngroziți cum iluzionistul scoate din pălăria lui magică tot felul de animăluțe. Mai întâi a scos un lup care vorbăște pă românăște. Lupul nu vorbăște orice, ci doar ceea ce îi spune iluzionistul. Iată ce animal drăguț și dăștăpt este lupul. Lupul îi sperie pe copii că monstrul Plahotniuc va fi nominalizat prim-ministru și copiii se bagă sub pat de frică. Povestea cu bau-bau, o știți.

Apoi, iluzionistul scoate din pălărie o rață mută care, minune mare!, a început să vorbească! Rața mută le spune copiilor să nu se sperie, fiindcă prim-ministru va fi clovnul Iurel Leanca și copiii aplaudă zgomotos, bucurându-se sincer că au scăpat de bau-bau.

Câtă magie există, totuși, în aceste spectacole regizate cu atâta fantezie! Cum să nu se bucure copiii de trucurile pe care le arată iluzionistul? Doar vin sărbătorile de iarnă! Crăciunul și revelionul dislocă logica din mințile copiilor naivi. Așa e mereu!

Ceea ce ar trebui să știe copiii, însă, e faptul că, în timp ce ei se ascund sub paturi îngroziți de criza politică, de lipsa guvernului și de venirea Chiștocului în fotoliul de premier, sistemul bau-bau continuă să fure din avutul obştesc. Exact în aceste zile are loc a opta ședință a Curții de Apel în problema concesionării Aeroportului Internaţional Chișinău. A opta, copii, ați auzit bine! Se face totul ca problema Aeroportului să fie „rezolvată” până la sfârșitul anului. Rezolvată în limbajul iluzioniștilor înseamnă furată definitiv și legal, prin instanță de judecată.

Ceea ce ar mai trebui să știe copiii ascunși sub pat e faptul că, în timp ce ei țipă cuprinși de groază, un alt clovn, pe numele lui unchiul Mihai Ghimpu, a și început colindatul preelectoral. El le cântă copiilor pe sub ferestre că n-a făcut nimic rău, că s-a gândit mereu la oameni. Eh, și dacă l-ar fi întrebat vreun copil măcar dacă s-a gândit la oameni atunci când a votat pentru împrumuturile neperformante de la BEM sau pentru concesionarea Aeroportului? Atenție, copii, el a concesionat Aeroportul ruşilor celor răi de la Moscova, cu o mână lungă și păroasă, un alt bau-bau cu care îi sperie pe copiii neascultători la ședințele Parlamentului! Iar după ce termină colindul, unchiul Mihai nu cere un bănuț sau un colăcel, nu! El cere voturile copiilor îngroziți de mâna Moscovei.

Dar între timp, circul pe numele său R. Moldova a fost ocupat de teroriștii de la Bălți. Tocmai opt jihadiști minori l-au anunțat pe clovnul Balan că ei avuseseră intenţia să ocupe Filarmonica de Stat, dar, până la urmă, s-au răzgândit și au ocupat Circul. Din tabăra televiziunilor magice imediat s-au și auzit primele bocete de jale. Circul ocupat de teroriști! Ce lovitură pentru copiii impresionabibili, vorba Chiriței de la Iași!

La sfârșitul acestei povești de Crăcun, am să le spun copiilor speriați că e timpul să iasă de sub pat, să-și mai dezmorţească spatele. Să privească pe geam și să se pregătească să-i întâmpine pe adevăraţii colindători – colindătorii adevărului și ai luminii.

Val Butnaru

Comentează