„Visele” Irinei Rimes // FOTO/VIDEO

Visele cantautoarei Irina Rimes se împlinesc. E frumoasă şi foarte talentată, iar de patru ani s-a mutat în România, unde a lucrat în studio pentru ca ideile sale să prindă contur. Astăzi, munca Irinei Rimes dă roade, căci „Visele”, single-ul pe care l-a lansat acum o lună, a ajuns în topurile muzicale româneşti. Solicitată de JURNAL de Chişinău, basarabeanca a povestit cum a ajuns să facă parte din familia „Quantum Music” şi cum i s-a schimbat viaţa de când s-a mutat la Bucureşti.

1Irina Rimes (24 de ani) vine într-un sat din r. Floreşti. A prins gustul scenei încă de la vârsta de cinci ani, când evolua deja la casa de cultură din localitate. A făcut parte din Studioul de muzică pentru copii din Soroca „Bravo-Star”, unde i-a avut ca profesori pe Ludmila şi Valeriu Ceban.
„De acolo a început aventura mea în lumea muzicii”, ne spune Irina.
A absolvit facultatea de Canto Jazz a Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, iar în 2012 a fost finalistă a proiectului „Fabrica de Staruri”, unde, de altfel, avea să-l cunoască pe cel care ulterior i-a devenit soţ.

Drumul spre Bucureşti

În R.Moldova reuşise să lanseze două piese – „Iluzii deşarte” şi „Simply Lovers”, melodii care s-au bucurat de succes, fiind în top la posturile de radio de aici.
„La Chişinău nu mi-a fost greu să lansez piese care să ajungă în top, doar că după acel proiect televizat am cunoscut prieteni din România care m-au ajutat să trec Prutul. Aici se face muzică altfel, deci mi-am dorit un pic mai mult de la mine ca artist, am muncit cu sârg. Patru ani am lucrat pur şi simplu, fără să apar undeva, iar munca mea a dat roade abia acum”, ne-a declarat Irina Rimes, de la Bucureşti.

Un succes aşteptat

3

În toţi aceşti ani a mai avut o colaborare cu un producător, lansând două videoclipuri, însă a decis să facă o pauză şi să evalueze situaţia. Între timp, lucrurile au evoluat, iar casa de discuri cu care semnase un contract, s-a transformat în „Quantum Music”. „Cu această echipă frumoasă am făcut mai multe piese, printre care şi „Visele”. Single-ul are o ascensiune frumoasă. Versurile şi linia melodică îmi aparţin mie şi lui Andi Bănică, iar la orchestraţie am lucrat cu Zagga şi Luca, doi dintre cei mai buni producători pe care ne bucurăm să-i avem în echipă. Nu pot spune că s-au schimbat multe în cariera mea de când am lansat „Visele” pentru că de atunci a trecut abia o lună. Dar am început deja să culeg roadele. Ne bucuram că startul este unul frumos. Sperăm să avem succes şi în continuare, fiindcă suntem încrezători în ceea ce facem. Nu este un noroc care a venit peste noapte, este rezultatul muncii noastre în echipă. Ne aşteptam ca proiectul să aibă succes, însă întotdeauna rămâne loc de pragmatism şi admitem că s-ar putea să nu iasă aşa cum ne dorim noi”, ne spune şarmanta basarabeancă.

În toamnă va lansa o trilogie

Zilele acestea, fiind invitată la cel mai popular post de radio din Bucureşti, Irina Rimes a cântat live o nouă melodie, „Iubirea noastră mută”, care urmează a fi lansată în toamnă, alături de alte două piese, cele trei făcând parte din trilogia la care munceşte la momentul de faţă. Prestaţia sa live, dar şi piesa, i-au lăsat fără cuvinte atât pe prezentatori, cât şi pe ascultătorii fideli. La moment, pe Youtube, înregistrarea are peste 100 000 de vizualizări, cifră care denotă faptul că în curând basarabeanca va sparge din nou topurile muzicale de peste Prut.

Patru ani a căutat „acel ceva”

IrinaRimes2

„Dacă există vreun secret al succesului atunci cred că e autenticitatea. E aiurea să vii pe piaţă cu ceva ce mai fac şi alţii, dar să te aştepţi ca muzica ta să fie apreciată. În toţi aceşti patru ani am căutat „acel ceva” şi mă bucur că l-am găsit.
Din momentul în care am venit în România şi am început o cariera în muzică, viaţa mea s-a schimbat radical. Iniţial mi-a fost greu pentru că nu e simplu să te muţi într-o ţară unde nu cunoşti pe nimeni şi să încerci să te faci remarcat. Între timp însă am cunoscut oameni care mă ajută şi mă susţin – familia „Quantum Music”. Munca grea începe abia acum”, susţine artista.

Despre calităţile din sângele moldovenilor

a

Irina ne spune că scopul ei nu e să facă balade simple, ci să cânte sentimente simple. „Când veţi asculta trilogia, veţi înţelege mai bine despre ce vorbesc”, ne promite ea.
Munceşte nu doar la proiecte solo, ea având şi câteva colaborări despre care spune că vom afla în viitorul apropiat. Pe cei care iubesc şi apreciază muzica de calitate, îi asigură că vor fi plăcut surprinşi.
„Nu sunt o artistă capricioasă, dar sunt perfecţionistă. Cred că e o calitate caracteristică basarabenilor şi spun acest lucru pentru că de fiecare dată când lucrez în studio, managerul meu, Corneliu Ursache, îmi spune: ‘Nu fi moldoveancă! Nu fi Nicoleta Nucă! Nu fi Carla’s!’ Nu fi încăpăţânată! (n.a. – el lucrează şi cu ei). El zice că noi, basarabenii, avem în sânge două calităţi: perfecţionismul și încăpăţânarea. Încă nu am avut spectacole, însă am fost invitată la evenimente la care m-am întâlnit cu artiști care au trecut Prutul. Dacă m-aş întâlni cu Nicoleta ori cu alţi artişti basarabeni, sunt sigură că am stabili legătura şi ne-am susţine reciproc. De exemplu, la videoclipul „Visele” am lucrat cu regizorul şi managerul Roman Burlaca, basarabean şi el. Într-o zi l-am întrebat: ‘De ce ai acceptat să lucrezi la videoclipul pentru single-ul „Visele”?’. Mi-a răspuns că piesa mea l-a inspirat, dar şi că e nevoie să susținem această ‘invazie a moldovenilor talentaţi în showbizul românesc’ şi trebuie să demonstrăm că suntem capabili să facem şi mai mult”, ne povesteşte Irina.
În timpul liber face tot muzică, iar o dată pe lună vine în R.Moldova ca să mai stea cu mama şi să-şi vadă prietenii pe care-i are la Chişinău. Vara aceasta îşi va lua şi o vacanţă de 10 zile, perioadă în care va vizita Franţa şi Belgia, alături soţul ei, muzicianul Andi Bănică.

aaLena NEGRU
Foto: Arhiva personală a Irinei Rimes