Ecaterina Harling, din Anglia, despre Brexit

Ecaterina Harling, din Anglia, despre Brexit

Cat Harling (Ecaterina Sanalatii), basarabeancă stabilită în Regatul Unit al Marii Britanii, cea care anul trecut a fost invitata Reginei Elisabeta a II-a la Palatul Buckingham, ne-a vorbit despre Brexit şi consecinţele acestuia asupra economiei engleze, dar şi asupra conaţionalilor noştri aflaţi în Regatul Unit al Marii Britanii. 

Ecaterina Harling s-a născut la Chişinău, în familia Sanalatii, dar locuieşte în Marea Britanie, ţară în care şi-a pus bazele unei cariere de succes. A făcut studii în Anglia, apoi a rămas să muncească acolo. Are o carieră cu adevărat internaţională. A avut ocazia să lucreze la ONU, iar mai târziu a lucrat cu instante juridice, departamente guvernamentale şi bănci de investiţii internaţionale. În 2010 a fost recrutată de „MooD International” pentru a stabili o nouă organizare şi strategie a echipei de business analysis.

11229361_10153455644925937_6431819549641041843_n

Basarabeanca a avut amabilitatea să ne vorbească despre Brexit şi consecinţele acestuia.

„52% din cetățenii Regatului Unit al Marii Britanii au votat ca ţara lor să părăsească Uniunea Europeană și doar 48% au votat să rămână în UE. Ca o consecință imediată, premierul și-a declarat intenția de a demisiona, până în octombrie 2016. Așadar, urmează să avem un nou prim-ministru care să ne ghideze în procesul de părăsire a Uniunii Europene. Un alt impact imediat al votului a fost și faptul că piețele bursiere din Marea Britanie, dar și cele mondiale au înregistrat atât o depreciere importantă, cât și o scădere a valorii lirei sterline. În următoarele zile ne așteptam să continue volatilitatea piețelor bursiere și a schimburilor valutare, așa cum de altfel se întâmplă de fiecare dată când are loc un eveniment financiar important. Piețelor financiare nu le place incertitudinea și există întotdeauna o mulțime de tranzacții bazate pe sentimente în astfel de momente. Banca Angliei a declarat deja că va sprijini piețele financiare, dacă va fi necesar, lucru ce ar trebui să contribuie la un echilibru economiei pe parcursul procesului lung de a părăsi Uniunea Europeană.

Brexit-ul reprezintă o provocare și în același timp o oportunitate. În cercul apropiat de prieteni și colegi nu cunosc pe nimeni care și-ar fi dorit ca Marea Britanie sa iasă din UE. În orașul în care locuiesc, marea majoritate a votat pentru rămânerea în UE. Sunt înconjurată de oameni care sunt șocați și frustrați de decizia celor 52% de britanici. Pe plan profesional, viitorul pare incert. Însă în domeniul consultanței, având în vedere capacitatea industriei de a se adapta în fața schimbărilor majore cu clienții la nivel mondial, apare o oportunitate de a schimba modul în care operăm, la nivel local, european și internațional. As încuraja orice întreprindere să se gândească la soluții de scurtă și lungă durata și să-și creeze planuri pe următoarele două săptămâni, două luni, doi ani. Pe plan personal, deviza personală întotdeauna a fost ‘aut viam inveniam, aut faciam’ – găsește o cale sau construiește-o singur. Sunt stabilită în Marea Britanie de 12 ani și atât timp cât societatea rămâne la fel de primitoare nu-mi fac griji referitor la viitorul familiei mele. Referitor la deviza personal de a găsi o cale printre provocări, eu sunt sigură că același lucru este valabil și pentru toți basarabenii din Marea Britanie – suntem tenace și vom găsi soluții să ne susținem familiile, afacerile și mică noastră comunitate”, ne spune Cat Harling.
Reamintim că Marea Britanie este prima țară care optează pentru ieșirea din Uniunea Europeană. Acesta este rezultatul referendumului convocat la 23 iunie. Premierul David Cameron și tabăra proeuropeană au suferit o mare înfrângere, în timp ce naționaliștii exultă. Consecința imediată este o cădere accentuată a lirei, dar pe termen lung nimeni nu știe exact cum vor decurge lucrurile.
În favoarea ieșirii din UE s-au pronunțat 17.410.742 de persoane, ceea ce înseamnă că Marea Britanie a votat în proporție de 51,9 la sută pentru despărțirea de UE. Ar mai fi fost nevoie de încă aproape un milion de voturi pentru ca tabăra proeuropeană să iasă victorioasă. De această parte au fost 16.141.241 de alegători, ceea ce a reprezentat o proporție de 48,1 la sută.

N.T.