Timofti a anunţat când va lansa discuţiile privind o nouă candidatură pentru postul de premier: „Oamenii sunt îngrijoraţi”

Timofti a anunţat când va lansa discuţiile privind o nouă candidatură pentru postul de premier: „Oamenii sunt îngrijoraţi”

Şeful statului Nicolae Timofti va lansa discuţiile privind identificarea unei candidaturi pentru postul de prim-ministru după turul doi al alegerilor locale. Anunţul a fost făcut în cadrul unei şedinţe cu membrii cabinetului interimar de miniştri, convocată în această dimineaţă la Reşedinţa de Stat.

„Imediat după turul doi al alegerilor locale voi invita grupurile parlamentare pentru consultări în vederea desemnării unui candidat pentru postul de premier, adică la începutul săptămânii viitoare. Sper că această perioadă, de la consultări şi până la formarea noului guvern, să se încadreze într-un interval cât mai scurt, astfel ca Moldova să aibă un executiv funcţional cât mai curând”, a declarat Nicolae Timofti, citat de jurnal.md

Şeful statului a remarcat că, în această perioadă, guvernul va îndeplini doar funcţiile de administrare a treburilor publice şi le-a cerut miniştrilor interimari să dea dovadă de responsabilitate în contextul unor îngrijorări în rândul populaţiei.

„Aveţi în faţă o perioadă extrem de responsabilă, pe care vă rog să o trataţi cu toată seriozitatea cuvenită. Starea de lucruri în instituţii trebuie menţinută într-o condiţie adecvată, care să nu lase loc de nelinişte. Oamenii sunt îngrijoraţi, ei aşteaptă linişte, decizii şi acţiuni care să îi ajute să-şi desfăşoare activităţile cotidiene. Plăţile sociale, ordinea publică, securitatea, procesele economice şi diplomatice urmează să fie asigurate de o manieră responsabilă şi promptă”, a adăugat preşedintele.

Şedinţa cu membrii cabinetului interimar de miniştri a continuat cu uşile închise. „Vom rămâne fără ca să mai lucrăm puţin”, a explicat Nicolae Timofti.

Precizăm că vicepremierul Natalia Gherman, ministru de Externe, a fost desemnată în calitate de prim-ministru interimar, printr-un decret semnat de şeful statului în această dimineaţă. Asta după ce premierul Chiril Gaburici, care şi-a anunţat demisia acum o săptămână în legătură cu dosarul penal deschis în privinţa diplomelor sale de studii, a declarat că refuză să asigure interimatul funcţiei.

Potrivit deciziei Curţii Constituţionale, noul executiv urmează să fie învestit până cel târziu pe 12 septembrie. În caz contrar, şeful statului va fi obligat să dizolve Parlamentul şi să anunţe alegeri anticipate.
Foto: jurnal.md

Comentează