„Nu pot să cred că moldovenii au votat masiv pentru Romanyuta!”

În acest an, finala națională Eurovision a reușit, pentru prima dată, să-i unească pe interpreții autohtoni, când aceștia au boicotat aproape unanim rezultatul final, acuzându-l pe ucraineanul Eduard Romanyuta că este corupt. Şi Alla Donţu, cea care a reuşit să aducă pe piaţa muzicală unul din cele mai bune proiecte muzicale, Dara, consideră că „indiscutabil, an de an, televotingul este dubios”. Producătoarea ne spune care a fost reacția colegilor săi Ucraina atunci când au aflat că Eduard Romanyuta a câștigat preselecția națională.

AllaDontuAtunci când s-a anunţat despre modificările efectuate în Regulamentul preselecției naționale Eurovision, în special despre faptul că se permite şi participarea artiştilor din afară, interpreţii de acasă au salutat iniţiativa. Mai mult decât atât, în majoritatea interviurilor pe care le acordau, reprezentanţii showbizului autohton declarau la unison că ar trebui să fie acceptate şi feţele noi care se înscriu în competiţie. Dar cum aceştia nu ştiu să piardă frumos, după ce s-a aflat numele celui care va merge la Viena, au boicotat rezultatul, învinuindu-l pe ucrainean că ar fi corupt.

Eurovisionul, un motiv de dispută

„Trebuiau să boicoteze de la început, nu atunci când s-a aflat cine e câștigătorul. I-aș sfătui pe ai noștri să fie eroi înainte de război! Să-şi asume toate responsabilitățile atunci când se înscriu la un concurs, cu toate plusurile şi minusurile. Ei ar trebui să se pregătească şi să se gândească foarte serios atunci când urcă pe scenă, să aibă aşteptări mari, motivate. Ca-n fiecare an, Eurovisionul a fost cu surprize, comitetul organizatoric făcând modificări în regulament, iar artiştii noştri nu erau pregătiţi să le facă faţă. Pe mine m-a bucurat că măcar supărarea i-a unit pe interpreţii autohtoni. I-aş sfătui să nu se bârfească reciproc, aşa cum au făcut-o în etapa finală, căci între ei își spălau oscioarele: ba că unul a cumpărat Eurovisionul în acest an, ba că altul… Şi iată că a învins un artist străin, iar oastea Eurovision nu se aştepta la una ca asta”, ne-a declarat Alla Donţu.

a„Haideți să nu mai mârâim!”

Producătoarea consideră că o problemă evidentă o constituie faptul că interpreţii autohtoni nu au, din păcate, echipe serioase în spate, iar asta se lasă cu consecinţe. După părerea ei, aceştia ar fi trebuit să se aştepte ca unii dintre concurenţii lor din alte ţări să fie mult mai bine pregătiţi decât ei.
„Gata, alegerea e făcută! Acum haideți să nu mai mârâim şi să-l susținem pe cel care ne va reprezenta ţara! Eduard Romanyuta lucrează cu o echipă de profesionişti şi, ţinând cont de situația politică, avem şanse să ajungem în finala de la Viena. Însă totul depinde de paşii pe care-i va face până atunci. După părerea mea, Eduard este un interpret carismatic, dar nu într-atâta încât să uimească din prima prin calităţile sale. Nici melodia nu e tocmai un potenţial hit, de aceea accentul ar trebui pus pe show, încredere, coregrafie şi sper că echipa sa are de unde acoperi aceste cheltuieli, care cu siguranţă nu-s mici. Dar, ţinând cont de faptul că în 2015 Ucraina nu participă la Eurovision, s-ar putea ca alegerea lui Romanyuta să fie un pas strategic bine punctat pentru ţara noastră”, ne spune producătoarea Darei.

Nu-i invidiază pe membrii juriului

aAlla Donţu îi îndeamnă pe interpreții autohtoni să nu se lase pe tânjală în aşteptarea Eurovisionului viitor, dar să scoată produse acum, cât sunt în vizorul publicului.
Cât despre faptul că în acest an Eurovisionul ar fi fost „corupt”, producătoarea consideră că membrii juriului nu au fost cumpăraţi, în schimb rezultatele televotingului ridică semne de întrebare.
„Nu pot să cred că moldovenii l-au votat masiv pe Eduard Romanyuta. Chiar nu cred! Nu văd de ce am da vina pe membrii juriului, care au fost puși într-o situație foarte incomodă. Crede-mă, nu-i invidiez deloc! Ei nu au făcut decât să-şi expună părerea. Dar noi, moldovenii, ne-am obişnuit să căutăm vinovatul când vina e şi a noastră. Personal consider că Eurovisionul a fost într-un fel corupt, pentru că până şi colegii mei din industria muzicală din Ucraina m-au rugat să le explic cum de Romanyuta s-a clasat pe locul I, că la ei nicidecum nu ar fi avut vreo şansă. Am răspuns că suntem solidari cu ei şi alegerea lui Eduard este, de fapt, un gest de solidaritate cu poporul ucrainean”, a explicat preşedintele echipei YouBeSC.

„Eurovisionul, un concurs foarte scump”

Alla_2Anul acesta, la preselecţia naţională Eurovision trebuia să vedem şi duetul Dara şi Carla’s Dreams, însă aceştia s-au răzgândit pe ultima sută de metri, după ce Alla Donţu a cerut sfatul echipelor din Ucraina care au o experienţă de opt ani în acest concurs şi cunosc multe subtilități: „Concluzia la care am ajuns a fost simplă – încă nu suntem gata de asemenea porniri. Eurovision este o opțiune bună să te remarci pe plan internaţional şi ar fi păcat să mergem cu temele nefăcute. Aşa că mai răbdăm.
În schimb, am venit cu un experiment foarte frumos pe care lumea l-a apreciat – recitalul din finală, susţinut de Natalia Barbu, Tania Cerga, Akord şi Dara, alături de baletul Black&White, care au construit poduri între ei, iar rezultatul a fost înalt apreciat de publicul de toate vârstele”.

Despre Dara

Sida 2013_3Zilele acestea, proiectul Dara a împlinit trei ani. Alla Donţu ne-a spus că aceştia au fost diferiţi. Echipa care lucrează alături de interpreta cu voce inconfundabilă se arată mulţumită de rezultatele obţinute, susţinând că proiectul a depăşit aşteptările celor din jur.
„Dara a fost cea care m-a ochit. S-a ţinut scai timp de un an! Şi dacă n-am acceptat din start nu e pentru că nu-mi plăcea de ea, ci pentru că avea doar 17 ani şi mi se părea mult prea tupeistă pentru tot ce-mi puteam eu imagina despre o interpretă. Însă ultima calitate a şi făcut-o să se diferenţieze de multe alte fete talentate care mi-au propus colaborare. Plus că între noi exista o conexiune neplanificată. Compozitorul Eugen Doibani a făcut-o când mi-a dat să ascult o melodie, spunându-mi că eu sunt, probabil, unica persoană care ar putea să fie motivată să lucreze cu fata ce o cântă. În acel moment mă aflam la aceeaşi masă, în aceeași cafenea în care cu un an în urmă mă întâlnisem cu Dara ca să negociem o eventuală colaborare. În timp ce ascultam, în căşti, cum cântă, i-am spus lui Eugen că-i minunat când vocea cuiva te atrage ca un magnet. Iar când am vrut să salvez numărul de telefon al celei care cânta, s-a dovedit că-l aveam deja în agenda telefonului meu: era al Darei. Şi uite aşa am ajuns să facem echipă”, ne povesteşte zâmbind Alla Donţu.
În spatele proiectului se află o echipa formată din şapte tineri profesioniști, iar în viitorul apropiat aceștia promit să ne surprindă din nou, la fel cum au făcut-o în cazul melodiei „Fie ce-o fi”, semnată de Dara alături de Inna, Antonia şi Carlas’ Dreams.

Live 8Lena NEGRU
Foto: Arhiva personală a Allei Donţu

Comentează