CIA: Statele Unite nu doresc prăbușirea regimului sirian

CIA: Statele Unite nu doresc prăbușirea regimului sirian

Statele Unite nu doresc prăbușirea guvernului și a instituțiilor din Siria care să lase câmp liber extremiștilor islamiști, printre care gruparea Statul Islamic (SI), a explicat vineri directorul CIA, John Brennan, citat de AFP.

„Niciunul dintre noi — Rusia, Statele Unite, coaliția (împotriva SI), țările din regiune — nu dorește prăbușirea guvernului și a instituțiilor politice de la Damasc”, a declarat John Brennan la New York în fața centrului de reflecție Council on Foreign Relations.

„Elemente extremiste”, printre care SI și foști militanți Al-Qaida, sunt „în fază ascendentă” în unele regiuni din Siria, a continuat el.

„Ultimul lucru pe care îl dorim este să le permitem să meargă asupra Damascului”, a subliniat John Brennan. „Este motivul pentru care trebuie susținute forțele opoziției siriene care nu sunt extremiste”, a mai afirmat directorul CIA.

Comunitatea internațională este favorabilă unei soluții bazate pe „un guvern reprezentativ care să încerce să răspundă revendicărilor din întreaga țară”, a spus el.

Statele Unite sunt pe cale să pună în practică în Turcia un program de pregătire militară și de echipare a rebelilor din opoziția siriană moderată. Pentru Pentagon, misiunea militară a acestor sirieni va fi în principal apărarea propriilor comunități și lupta împotriva SI.

John Brennan a lucrat o perioadă îndelungată în cadrul CIA înainte de a deveni consilier pe probleme de luptă împotriva terorismului al președintelui Barack Obama, după care a revenit în agenție, numit director, în martie 2013.

Sursa: AGERPRES
Foto: (c) Brendan McDermid / REUTERS

Comentează