Premierul de buzunar

Premierul de buzunar

Parlamentul a învestit cu voturile PCRM, PLDM, PDM un nou guvern. Acesta va fi condus de omul de afaceri Chiril Gaburici. Chiar dacă nu ştie cât costă un kg de cartofi, un litru de ulei, cât plătesc oamenii pentru un metru cub de gaze, care e salariul unui profesor ori al unui medic începător, necunoaşterea realităţilor din RM nu a împiedicat deputaţii să-i acorde vot de încredere. Gaburici a fost învestit cu voturile a 60 de deputaţi. El nu a fost votat de socialişti, liberali şi liberali-democraţii Iurie Leancă şi Eugen Carpov.

Amintim că învestirea guvernului Leancă a picat din cauza că nu a fost votat de liberali, care au declarat că ar susţine guvernul dacă ar face parte din el. Acelaşi cabinet nu a fost agreat de comunişti, care s-au arătat nemulţumiţi de prezenţa unor miniştri împotriva cărora au înaintat moţiuni de cenzură. Deşi atât programul de guvernare, cât şi lista miniştrilor cabinetului desemnat Leancă nu au fost modificate, PCRM a votat guvernul Gaburici, fapt care confirmă ipoteza conform căreia se dorea doar înlăturarea fostului premier.

Leancă: „Un pas înapoi în parcursul european”

La rândul său, Leancă a refuzat să voteze un guvern minoritar, care a făcut alianţă cu comuniştii. Imediat după şedinţa Parlamentului, el a anunţat că ar putea părăsi PLDM, dar va lua o decizie finală în acest sens în zilele următoare. „Acest guvern va depinde în totalitate de votul PCRM. Nimic nu va fi votat fără comunişti, iar PLDM şi PD vor fi nevoite să plătească cu compromisuri, sacrificând astfel interesele cetăţenilor şi ale RM”, a declarat fostul premier, precizând că învestirea unui guvern minoritar aflat în alianţă cu comuniştii reprezintă un pas înapoi în parcursul nostru european.
Leancă a mai declarat că PCRM se răzbună pe această cale pe partidele proeuropene pentru protestele din 2009. „Este ziua în care Vladimir Voronin umilește partidul din care fac parte, partidul care s-a născut și a crescut în lupta împotriva comunismului. Partidul care, chiar şi în campania electorală, s-a angajat ferm să nu facă înțelegeri și alianțe cu PCRM. Voronin conduce parada în Republica Moldova” , a conchis el.

Ar putea fi demis din partid

Liderul PLDM Vlad Filat s-a arătat nemulţumit de declaraţiile colegului său de partid, afirmând că acţiunile acestuia vor fi discutate în cadrul formaţiunii. „PLDM nu este un partid în care avem doar mentori sau observatori, există un statut al partidului, care are la bază inclusiv elementul de disciplină”, a spus Filat. Acesta a mai declarat că învestirea guvernului reprezintă un lucru important, iar nevotarea acestuia de către Iurie Leancă şi Eugen Carpov i s-a părut un lucru ciudat: „Mi se pare straniu să încerci să fii prim-ministru al unui guvern minoritar, iar ulterior să nu votezi un guvern minoritar. Mi se pare straniu să nu votezi pentru colegii de partid. În plus, dl Gaburici este prietenul dlui Leancă”, a mai spus el.

Un guvern slab

Solicitat de Jurnal de Chişinău, comentatorul politic Oazu Nantoi a declarat că modul în care a fost votat guvernul Gaburici demonstrează că liderul comuniştilor Vladimir Voronin fie este în cârdăşie, fie are dreptul de veto la orice decizie adoptată de această coaliţie. „Cum poţi să te aştepţi la eficienţa guvernării în situaţia în care fiecare pas trebuie să fie coordonat cu Vladimir Voronin?”, s-a întrebat el, precizând că un astfel de executiv înseamnă într-adevăr un pas înapoi în parcursul european al RM.

La rândul său, analistul politic Victor Chirilă este de părere că actualul guvern, neavând o majoritate parlamentară în spate, nu va reuşi să ducă la bun sfârşit reformele solicitate de UE. „Avem de fapt un guvern slab, format dintr-o alianţă minoritară europeană şi o opoziţie din ce în ce mai puternică. Totodată, guvernul respectiv nu are voinţa politică necesară în parlament pentru a face faţă atât problemelor actuale legate de criza financiar-economică, precum şi resursele necesare. Mesajul UE a fost cât se poate de clar, ea aşteaptă nişte paşi hotărâţi privind reforma justiţiei, combaterea corupţiei şi soluţionarea crizei financiare, se are în vedere investigarea cazului de la BEM”, a spus expertul.
Svetlana COROBCEANU
Foto: Nadea Roşcovanu

Comentează