Klaus Iohannis: Între România și RM există o relație unică în Europa

Klaus Iohannis: Între România și RM există o relație unică în Europa

Între România și Republica Moldova există o relație unică în Europa. România trebuie să acorde asistență Chișinăului în procesul de aderare la Uniunea Europeană, indiferent cine va câștiga alegerile.

Declarația aparține candidatului Alianței Creștin-Liberale la alegerile prezidențiale din România, Klaus Iohannis.

„Nu există altă situație unde două state au limbă comună, istorie comună, aspirație comună. Această relație specială trebuie cultivată și amplificată mai ales de noi, fiindcă suntem țara mai mare, membră în UE, și ei vor în UE și avem obligația istorică să-i sprijinim cu tot ce putem”, a declarat Klaus Iohannis la Digi24.

Candidatul la președinția României a recomandat în context consilierea oficialilor din Republica Moldova în privința procedurii de accedere în UE. „Trebuie să facem asta indiferent cine va fi la Guvern sau Parlament”, a adăugat Iohannis.

Candidatul ACL la alegerile prezidențiale a mai spus că unirea României cu R. Moldova este un lucru pe care numai Bucureștiul poate să-l ofere și numai Chișinăul poate să-l accepte. Politicianul român consideră că soluția unei eventuale uniri trebuie să vină în etape.

„Acum trebuie să facem orice e posibil să ajutăm Republica Moldova, să ne regăsim într-o Europă comună. Dacă facem lucrurile bine, pe parcursul anilor vom strânge relațiile. Atunci se creează condițiile pentru următorul pas. Ordinea nu poate fi inversată”, a conchis Klaus Iohannis.

Turul doi al alegerilor prezidențiale din România are loc pe 16 noiembrie. Bătălia finală pentru Cotroceni este dată între Klaus Iohannis și Victor Ponta.
sursa: jurnal.md
foto: gandul.info

Vizualizări: 405

Comentează