Torța olimpică a ajuns la Stația spațială internațională

Torța olimpică a ajuns la Stația spațială internațională

Nava spațială Soiuz care transportă trei cosmonauți a ajuns joi la Stația spațială internațională (ISS) cu torța olimpică, dusă pentru prima dată în istorie în spațiu, cu trei luni înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci.

La ceva mai mult de șase ore de la decolarea de pe cosmodromul rus de la Baikonur, în stepa Kazahstanului, ”nava spațială Soiuz TMA-11 a ajuns cu succes la Stația spațială internațională (ISS)”, a anunțat Agenția spațială rusă (Roskosmos), scrie agerpers.ro.
După mai multe manevre, cei trei cosmonauți, rusul Mihail Tiurin, american Rick Mastracchio și japonezul Koichi Wakata, vor pătrunde în Stația spațială internațională cu torța olimpică a Jocurilor Olimpice de la Soci (7-23 februarie).
Ca semn al importanței acestei etape pentru torța olimpică aflată în călătorie în Rusia de o lună de zile, decolarea navetei Soiuz inscripționată cu simbolul JO de la Soci și cu cele cinci cercuri olimpice, a fost transmisă în direct pe un ecran uriaș în inima orașului New York, în Times Square, unul dintre cele mai celebre și mai animate locuri din lume.
La o lună după debutul ștafetei flăcării olimpice în Rusia, torța va face o ieșire în spațiu sâmbătă, după care va reveni luni pe Terra.
”Să ducem torța olimpică în spațiu, doar noi suntem capabili să facem asta”, a declarat un prezentaror al canalului rus de televiziune Rossia-2.
În realitate, torța olimpică a fost deja dusă în spațiu înaintea JO de la Atlanta din 1996 și a celor de la Sydney din 2000, însă ea nu a efectuat niciodată o ieșire în spațiu.
Înainte de a urca în nava spațială, cosmonauții au pozat în fața presei cu torța de culoare roșie și gri, simbolul idealului olimpic.
”Flacăra olimpică este simbolul păcii și sunt foarte încântat că am o astfel de misiune”, a declarat cosmonautul rus și comandantul de bord Mihail Tiurin.
Astronautul american Rich Mastracchio și-a manifestat și el entuziasmul: ”Sunt foarte încântat că putem participa la evenimente atât de importante, precum munca într-o stație spațială și Jocurile Olimpice”, a spus el.
Contrar regulilor JO, flacăra torței olimpice va rămâne stinsă în timpul duratei voiajului spațial.
Cei trei membri ai echipajului Soiuz TMA-11 se vor alătura celorlalți șase cosmonauți aflați deja la bordul ISS. Stația va fi astfel ocupată timp de o săptămână de 9 persoane, pentru prima dată din octombrie 2009.
Sâmbătă, doi alți cosmonauți ruși, aflați deja la bordul ISS, Oleg Kotov și Serghei Riazanski, vor efectua o ieșire în spațiu cu torța olimpică.
Astronauții aflați în misiune pe ISS fac regulat ieșiri în spațiu în cadrul activității lor, cum a fost cazul, de exemplu, în august, pentru a inspecta antenele stației.
După această etapă inedită, torța va reveni pe Pământ într-o capsulă Soiuz, însoțită de cosmonauții Fiodor Iurcihin (Rusia), Karen Nyberg (SUA) și Luca Parmitano (Italia), care se întorc pe Pământ după cinci luni și jumătate petrecute în spațiu. Aterizarea lor este prevăzută pe 11 noiembrie, la ora 2,50 GMT, în stepele din Kazahstan.
După ce se va întoarce din spațiu, flacăra olimpică va mai avea etape inedite, urmând să fie dusă în cel mai adânc lac din lume, Baikal (Siberia), și pe vârful muntelui Elbruz (Caucaz, 5.633 m), după ce a avut deja un voiaj la Polul Nord, în cursul unui periplu de 123 de zile, început pe 7 octombrie la Moscova și care se va încheia o dată cu ceremonia de deschidere a Jocurilor, pe 7 februarie 2014.
Foto: agerpres.ro

Vizualizări: 113

Comentează