Abateri grave, depistate la înrolarea recruților în Forțele Armate

Abateri grave, depistate la înrolarea recruților în Forțele Armate

Procurorii militari au sesizat Comisia de Stat pentru Încorporare, după ce au constatat grave abateri de la legislaţie în procesul înrolării recruţilor în Forţele Armate.

Astfel, în intervalul anilor 2011 – 6 luni 2013, mai mulţi tineri bolnavi au fost selectaţi şi încorporaţi în serviciul militar în termen şi cu termen redus.
După încheierea procesului de încorporare pentru perioada vizată, unii militari în termen au fost reexaminaţi de Comisia centrală de expertiză medico-militară a Forţelor Armate, fiindu-le depistate maladii grave, scrie jurnal.md.
Astfel, în anul 2011, pe motive de boală au fost retrocedaţi 153 de militari în termen, în 2012 – 142 şi în prima jumătate a anului 2013 – 63 de militari.
Din militarii retrocedaţi, unii aveau semne vădite de boală încă la recrutare:
- 18 cu diagnosticul „tuberculoză pulmonară”
- 40 cu „hepatită virală B sau C”
- 59 – maladii ale sistemului urinar
- 109 – maladii psihice (tulburare explozivă de personalitate, tulburare de personalitate organică, etc.).
Drept exemplu serveşte cazul unui tânăr din Cantemir, invalid de gradul III din anul 2005 şi aflat la evidenţa neurologului, care, în iulie 2012, a fost încorporat în serviciul militar.
Ministerul Sănătăţii urmează să examineze fiecare caz de retrocedare a militarilor în termen cu boli preexistente încorporării, cu tragerea la răspundere a medicilor specialişti care au efectuat expertiza medico-militară cu grave abateri de la legislaţie.
Foto: jurnal.md

Vizualizări: 190

Comentează