MĂRTURISIRE ŞOCANTĂ! „Nu am vrut să-mi omor copilul”

MĂRTURISIRE ŞOCANTĂ! „Nu am vrut să-mi omor copilul”

A supraviețuit cruzimii propriei mame. Astfel vorbesc procurorii despre copilul aruncat de două ori sub roțile mașinii chiar de femeia care i-a dat viață. Recent, „mama” micuțului a fost condamnată la 13 ani de închisoare. Inculpata nu-și recunoaște vina și se justifică prin faptul că era în stare de ebrietate, s-a împiedicat și a scăpat din mâini mânerul căruciorului în care era copilul ei de doar cinci luni.

„Cum puteam să-i vreau moartea, dacă eu însăşi am refuzat să fac avort?”, întreabă retoric femeia care în prezent se află după gratii. Potrivit acesteia, în primele luni de sarcină, medicii au anunțat-o că pruncul pe care îl poartă sub inimă are malformații la picioare și urmează să aducă pe lume un copil invalid. Ea a decis să nască pentru ca mai târziu să ajungă pe banca de acuzați pentru două tentative de omor al prucului!

Născut în cămașă

Potrivit procurorilor de la Procuratura raionului Căuşeni, femeia, fiind în stare de ebrietate, a încercat să-şi omoare pruncul, împingându-l sub roţile autoturismelor. Primul caz a avut loc pe 12 martie 2011, pe şoseaua din preajma satului Plop-Ştiubei. În opinia oamenilor legii, anume faptul că micuțul suferă de o boală incurabilă ar fi unul din motivele principale care au împins inculpata spre comiterea infracțiunii cutremurătoare.

Șoferul mașinii ce venea în întâmpinarea căruciorului în care era micuțul a reușit să manevreze, evitând impactul. Procurorii o acuză pe inculpată pentru că a mai încercat o dată să-și realizeze planul teribil. La patru luni de la primul incident, la miezul nopţii, inculpata şi-a repetat acţiunea criminală, aruncându-l pe copil sub roţile unui VAZ. Şi de această dată copilul a rămas în viaţă. Șoferul autoturismului a reacţionat prompt, reuşind să evite accidentul. Băiețelul a scăpat ca prin minune de moarte.

„Nu țin minte, eram beată”

Inculpata nu-și recunoaște vina. Dacă în primul caz, aceasta spune că nu-și amintește despre circumstanțele incidentului, în cel de-al doilea, femeia dă vina pe alcool. Ea susține că, în acea zi care ar fi avut un sfârșit fatal pentru bebelușul ei, a dat mai multe păhărele de tărie peste cap și se pare că licoarea i-a luat mințile. „Eu mergeam pe drum, m-am împiedicat și am scăpat mânerul căruciorul din mână”, a mărturisit inculpata în procesul de judecată.

Judecătorii însă au dat curs versiunii procurorilor, aceştia au cerut 13 ani de închisoare pentru dubla tentativă de omor al unui copil. Mai mult, la solicitarea oamenilor legii, mama a fost privată de drepturile părintești, astfel cei doi copii ai săi au fost plasați într-un centru specializat. Autoritatea tutelară din localitatea de baştină a inculpatei a considerat că micuții nu se mai pot afla în casa unde predomină tortura și alcoolismul. Mama copiilor însă susține că a devenit alcoolică din cauza tatălui copiilor, care făcea și el abuz de licoarea lui Bahus și adesea o bătea fără milă.

Copilul, victima răzbunării

„În cazul acestei femei putem analiza o manifestare a răzbunării. Deoarece se simte neputincioasă față de soțul abuzator, femeia se răzbună pe copil, recurgând la metode drastice pentru a-l face pe tatăl copilului să sufere. Vreau să vă spun că am avut mai multe cazuri în care unele paciente, victime ale torturii, recunosc că și-au maltratat copiii, mai mult, și-au dorit să-i omoare. Asemenea femei au nevoie de un tratament psihologic sau chiar psihiatric. Pe de altă parte, dacă inculpata despre care ne-ați vorbit era în delir alcoolic, nu știu în ce măsură ea conștientiza ceea ce face”, a menționat psihologul Maria Postolachi.

Potrivit specialistei, procurorii, înainte de a formula acuzarea, trebuie să ia în calcul și vârsta pruncului. „E foarte important ca procurorii să stabilească dacă a avut loc pruncucidere sau omor. Cercetarea trebuie să explice dacă mama şi-a ucis copilul imediat după naştere. În acest caz, am putea admite că mama se află într-o stare de tulburare provocată de naştere. Acţiunile sale ar putea fi calificate ca fiind comise într-o stare neadecvată. Prin urmare, nu poate fi vorba de o condamnare cu privaţiune de libertate”, a adăugat psihologul Maria Postolachi.

Și-a înecat pruncul într-un vas cu apă

Tulburare psihică sau altceva a făcut-o pe Galina (prenume schimbat) să-și omoare copilul. Inculpata a povestit atât de calm despre cele săvârșite încât și procurorilor nu le venea să creadă că o mamă a trei copii ar putea vorbi cu indiferență despre felul cum i-a luat viața copilului după ce a auzit primul lui strigăt. Crima a ieșit la suprafață abia peste doi ani, când Galina a arătat anchetatorilor locul unde și-a îngropat pruncul, la marginea cimitirului din sat. Culmea este că în momentul reținerii femeia era însărcinată. Astfel, cel de-al cincilea copil al ei a fost născut în pușcărie unde Galina mai are de stat cel puțin zece ani.

Cutia salvatoare de vieți

Pentru a salva viețile nou-născuților, condamnați la moarte de propriile mame, la Centrul Mamei și Copilului din Chișinău a fost instalată o cutie specială, numită baby-box, unde femeile care au dat viață unui copil nedorit îl pot lăsa într-un loc sigur. Potrivit directorului spitalului Ștefan Gațcan, sistemul, din păcate, încă nu este funcțional, deoarece încă n-a fost autorizat de Ministerul Sănătății.

Amintim că anterior Gațcan a declarat pentru JURNAL că asemenea sisteme vor fi instalate la Chișinău, Bălți și Cahul. Tot atunci ministrul Sănătății Andrei Usatîi ne-a asigurat că se vor întreprinde toate măsurile, inclusiv va fi perfectat cadrul legal, în scopul implementării proiectului „baby box”.

Lucrătorii unei gunoiști spun că la o margine au făcut o groapă unde „înmormântează” cadavrele pruncilor pe care îi găsesc printre rămășițe menajere și alte lucruri de care nu au nevoie oamenii. Nu anunță poliția despre descoperirea macabră pentru că, spun ei, se pot pomeni cu probleme.

Iana Zmeu, JURNAL de Chişinău
Foto simbol

Vizualizări: 517

Comentează