Nu pune bradul lângă sursa de căldură! Se va ofili

Nu pune bradul lângă sursa de căldură! Se va ofili

Singurul dezavantaj al bradului natural de Crăciun este că, odată tăiat, viaţa lui se stinge treptat, treptat. Mai ales dacă este adus în casă, la căldură.

Crengile încep să se lase şi acele să pice. Ce să facem că să-l menţinem cât mai mult timp proaspăt ne spune Adela Boieriu, citată de click.ro

În primul rând, mare atenţie încă de când cumperi bradul. Pentru a rezista cât mai mult în casă, el trebuie să fie proaspăt. Îţi poţi da seama de acest lucru după miros. „Brăduţii proaspăt tăiaţi emană un miros mai puternic de răşină, spre deosebire de cei mai vechi, unde mirosul poate fi chiar absent.

Trebuie luat în calcul şi faptul că molidul are un miros mai puternic, însă dezavantajul este că el se scutură mai repede”. Culoarea acelor spune şi ea ceva. Trebuie să fie verde proaspăt şi să nu se desprindă de pe ramură la atingere. Brăduţii autohtoni sunt mai proaspeţi decât cei din import, care au petrecut mai mult timp pe drumuri şi prin depozite.

Coniferele sunt plante bine înarmate împotriva gerului şi le place afară, în aerul rece de munte. Evident, aduse în aerul cald şi uscat din casă, nu se vor simţi bine. De aceea, ţine bradul cât mai mult timp pe balcon şi abia când vrei să-l împodobeşti adu-l în casă.

Pentru a-i prelungi cât mai mult vigoarea ramurilor e important să-l punem într-un spaţiu cât mai răcoros, obligatoriu sub 18 grade Celsius. Nu e deloc indicat să amplasăm bradul la fereastră, lângă calorifer. „Decât lumină şi căldură, mai bine îi e la întuneric, dar mai frig”, mai spune Adela Boieriu.

Pune în suport, dacă acesta permite, un ghiveci cu pământ de grădină menţinut umed, în care să introduci baza tulpinii. Sau chiar îl poţi folosi pe acesta drept suport.

Foloseşte umidificatoare în încăperea cu bradul sau pulverizează din când în când apă pe el. Dacă decoraţiunile nu îţi permit acest lucru, încearcă să stropeşti tulpina şi crenguţele în interior.

Îl cumperi în ghiveci şi faci o faptă bună

Pentru a diminua numărul brăduţilor tăiaţi de Crăciun, poţi contribui la salvarea lor cumpărând unul în ghiveci. După Sărbători, îl poţi planta în grădină, în faţa casei sau a blocului. Şi aceşti brăduţi trebuie să-i ţii la rece până la plantare. Aducându-i în apropierea şemineului, vor fi afectaţi de căldură, iar efectele se vor vedea mai târziu, după plantare, când vei observa că planta se va usca şi va muri în mod „inexplicabil”. Se plantează iarna dacă pământul nu e îngheţat şi e indicat să-i păstrezi la rădăcină pământul din vas.
Sursa: click.ro
Fotografii: Shutterstock

Vizualizări: 212

Comentează