Odilo Scherer, cardinalul brazilian care ar putea deveni Papă

Odilo Scherer, cardinalul brazilian care ar putea deveni Papă

Cardinalul brazilian şi arhiepiscop de Sao Paulo Odilo Scherer, un conservator moderat, cunoscut ca bun gestionar şi om al consensului, ar putea deveni primul Papă originar din America Latină. De la numirea sa în 2007, Scherer /63 de ani/ a condus cea mai mare arhidioceză a Braziliei, cu 6 milioane de credincioşi, într-o ţară care are cel mai mare număr de catolici din lume, relatează joi într-un comentariu AFP.

Scherer, brazilian de origine germană, este considerat drept cel mai serios ”papabil” al Americii Latine, înaintea cardinalului Leonardo Sandri, un argentinian de origine italiană, care lucrează la Vatican ca prefect al Congregaţiei pentru Bisericile Orientale.

”Aş spune că Scherer ar fi cea mai bună alegere”, a declarat americanul John Allen Jr., expert recunoscut al Vaticanului, autorul a numeroase cărţi despre Biserica Catolică. ”Are o bună reputaţie şi este admirat aici” /la Vatican/, scria Allen într-un articol în ziarul O Globo, din Rio de Janeiro.

Arhiepiscopul Scherer l-a însoţit pe fostul Papă Benedict al XVI- lea în 2007 în vizita sa în Brazilia, ţară ce are 123 milioane de catolici, dintr-o populaţie de 194 milioane de locuitori.

Pentru părintele Antonio Trasferetti, profesor de teologie la Universitatea Catolică din Campinas, în statul Sao Paulo /sudul Braziliei/, Dom Odilo Scherer ”are toate calităţile pentru a fi un mare Papă”. ”Este un om deschis, un bun comunicator şi un bun administrator. El este persoana potrivită pentru a deschide dialogul dintre diferitele facţiuni din cadrul Bisericii”, estima Trasferetti.”Am fost colegi din 1989 până în 1991 la Roma, unde ne-am făcut studiile de doctorat în teologie în acelaşi timp”, a precizat el, descriindu-l ca pe ”un conservator moderat” în probleme de doctrină şi teme sociale.

Potrivit declaraţiilor lui Trasferetti, Odilo Scherer cunoaşte bine problemele sociale din Sao Paulo, megalopolă cosmopolită cu 11 milioane de locuitori, unde el administrează parohii marcate de sărăcie, violenţă, şomaj şi absenţa serviciilor de bază.

Pe site-ul pe Internet al diocezei sale şi în presă, Arhiepiscopul de Sao Paulo îşi prezintă periodic punctele de vedere referitoare la marile probleme ale momentului. El este, de asemenea, foarte activ pe Twitter, cu circa 20.000 de fani pe contul său @DomOdiloScherer.

În trecut, prelatul brazilian a criticat teologia eliberării, născută în America Latină şi marginalizată de Papa Benedict al XVI-lea, pentru c-a utilizat marxismul ca instrument de analiză”, dar a susţinut lupta împotriva nedreptăţii sociale şi a sărăciei.

Scherer rămâne un tradiţionalist, preocupat de întărirea Bisericilor evanghelice în detrimentul catolicismului din ţară. Numărul creştinilor evanghelici a crescut de la 26,2 milioane /15 % din populaţie/ în 2000 la 42,3 milioane /22 % din populaţie/ în 2010, în timp ce procentul catolicilor a scăzut la 63 % , faţă de 73,6 % în 2000.

Cardinalul l-a criticat, de asemenea, în mod sever pe preotul catolic Marcelo Rossi, un veritabil ”star rock” creştin – care a vândut milioane de albune, DVD-uri şi cărţi – pentru c-a imitat stilul unor Biserici evanghelice în scopul de a-i atrage pe credincioşii catolici.

”Preoţii nu sunt celebrităţi ale lumii spectacolului”, declara Scherer în mod deosebit în 2007. ”Mesa nu trebuie să devină un show”, a insistat el.

Totuşi el a ştiut să dea dovadă de pragmatism participând în noiembrie 2012 la inaugurarea la Sao Paulo a unei noi megabiserici, cea mai mare biserică catolică din Brazilia, cu o capacitate de 100.000 de persoane.

În februarie, cardinalul Scherer sublinia faptul că Biserica Catolică a trebuit să facă faţă unor provocări în cursul a 2.000 de ani de istorie a sa, dar acum trebuie să facă faţă provocării reprezentate de ”postmodernitate”.

În opinia sa, cetăţenia şi vârsta nu trebuie să fie factori importanţi pentru alegerea unui nou Papă.

Odilo Scherer s-a născut pe 21 septembrie 1949, într-o familie de origine germană din oraşul Cerro Largo, cu 13.000 de locuitori, din statul brazilian Rio Grande do Sul /sud/, în inima misiunilor de iezuiţi guarani. Hirotonit preot în 1976, el a obţinut doctoratul în teologie la Roma în 1991. S-a alăturat Congregaţiei pentru Episcopi a Curiei Romane din 1994 până în 2001 şi a fost secretarul general al Conferinţei naţionale a episcopilor Braziliei din 2003 până în 2007.AGERPRES
Foto:AGERPRES

Vizualizări: 286

Comentează