Sarcina – Află cât de periculoase sunt vopseaua de păr şi oja în timpul sarcinii

Sarcina – Află cât de periculoase sunt vopseaua de păr şi oja în timpul sarcinii

Siguranta copilului pe care urmeaza sa-l nasti este preocuparea ta numarul unu atunci când esti insarcinata, scrie unica.ro.

Afla cat de sigure sunt pentru tine vopsitul, epilatul, manichiura, impachetarile corporale, baile fierbinti si albirea dentara in perioada in care te pregatesti sa devii mamica.

Masaje si tratamente corporale

Impachetarile de slabire/anticelulita presupun expunerea la caldura, iar acest lucru poate provoca hemoragie si avort spontan; electrostimularea incordeaza excesiv musculatura, marind riscul de avort spontan;

Masajul anticelulitic presupune manevre destul de agresive; presoslim/ drenajul limfatic produce stimularea ganglionilor limfatici si este contraindicat femeilor insarcinate.

Doar masajul de relaxare se poate efectua pana in a treia luna de sarcina. Iar restul tratamentelor corporale se incep la aproximativ doua luni de la nastere, cand corpul isi reia din functiile normale.

Manichiura si pedichiura

Nu exista dovezi stiintifice clare potrivit carora manichiura si pedichiura ar putea sa aiba efecte nocive in timpul sarcinii.

Insa la nivel teoretic, ar prezenta un risc, deoarece foarte multe dintre aceste produse contin solventi organici: cum ar fi toluenul din lacul de unghii sau acetona din solutiile pentru indepartarea lacului.

Pentru a inlatura posibilele efecte adverse, specialistii ne recomanda sa renuntam la produsele pentru manichiura si pedichiura macar in primul trimestru de sarcina, cand se stie ca fatul prezinta o vulnerabilitate mult mai ridicata.

Dinti perfecti

Nu s-au facut suficiente teste pentru a preciza daca substantele implicate in tratamentul de albire dentara (in special peroxidul de carbamida) sunt toxice sau nu, si daca au efecte mutagene.

Acelasi lucru se intampla si cu substantele anestezice: ele nu sunt neaparat toxice sau mutagene, dar sarcina este un capitol foarte diferit si imprevizibil. Din aceasta cauza, se prefera o amanare a momentului interventiei.

Bai, sauna, jacuzzi

Baile fierbinti la o temperatura mai mare de 35 de grade Celsius si sauna sunt contraindicate in perioada sarcinii.

Temperatura corpului creste foarte mult, ritmul cardiac este accelerat, iar circulatia sangvina poate fi redusa in zona uterului, pentru ca vasodilatatia se produce in alte zone decat cea pelvina. Asadar, amana acest rasfat pana dupa nastere.

Mai mergi la coafor?

Nimeni nu poate sa garanteze ca vopsitul parului in timpul sarcinii este perfect sigur pentru sanatatea copilului; de aceea, cele mai multe femei prefera sa amane acest lucru macar pana in al doilea trimestru de sarcina. Pentru orice eventualitate, este mai bine sa eviti vopseaua de par in primul trimestru de sarcina. Daca radacinile de alta culoare ti se par inestetice, ai oricand la dispozitie solutia sa te tunzi scurt si sic.

Sarcina si epilarea

Variatiile hormonale din aceasta perioada se pot manifesta printr-un exces de hormoni, care poate conduce la aparitia parului nedorit in anumite zone ale corpului (de exemplu, pe abdomen sau fata). Pana in prezent nu exista dovezi care sa arate ca epilarea ar prezenta anumite riscuri pentru femeile insarcinate.

Trebuie doar sa tii cont de faptul ca sensibilitatea pielii este mai crescuta decat inainte – prin urmare, ar fi bine sa testezi pe o suprafata restransa de piele (in cazul epilarii cu ceara).

De asemenea, cremele depilatoare sunt destul de controversate, din cauza ingredientelor active: pulbere de sulfat de bariu si tioglicolat de calciu, despre care nu se stie daca sunt daunatoare in sarcina.

Iar daca te gandesti la epilarea cu laser sau prin metoda electrolizei, specialistii recomanda evitarea lor in timpul sarcinii.

Foto: unica.ro/mamicasicopilul.ro

Vizualizări: 663

Comentează