Covrigii calzi, un pericol în POST. Uite cum îți afectează sănătatea!

Covrigii calzi, un pericol în POST. Uite cum îți afectează sănătatea!

Covrigii calzi sunt un deliciu in perioada postului si nu numai. Accesibili la orice colt de strada, ieftini si gustosi, covrigii sunt insa un adevarat pericol pentru sanatate, atunci cand consumul depaseste un covrig pe zi, scrie ele.ro.

Specialistii in nutritie recomanda consumul cu moderatie al covrigilor calzi, intrucat nu doar ingrasa, uneori in exces, ci au si o influenta negativa asupra starii de sanatate. Descopera in continuare cum iti afecteaza sanatatea covrigii calzi si de ce ar trebui sa renunti sa iti mai pacalesti foamea cu ei!

Covrigii calzi predispun la aparitia obezitatii

Covrigii calzi, consumati zilnic pe perioade mari de timp, determina acumularea nedorita de kilograme in plus, uneori pana in punctul in care determina instalarea supraponderabilitatii si chiar a obezitatii, ambele foarte periculoase pentru sanatate. Astfel, medicii nutritionisti au descoperit ca persoanele care mananca zi de zi un covrig de la simigerii au o greutate de 2 ori mai mare decat cele care consuma un covrig pe luna.

Nutritionistii avertizeaza ca un singur covrig ofera organismului un aport de 250 – 300 de calorii si 50 de grame de carbohidrati, insa niciun nutrient. Explicatia consta in faptul ca aceste produse de panificatie au in compozitie faina alba, lipsita de substante nutritive – vitamine, fibre si proteine, vitale bunei functionari a organismului uman.

Asadar, desi ofera o stare de satietate, covrigii calzi nu au nicio valoare nutritiva. Dimpotriva, adesea sunt fierti in zahar si contin si o cantitate excesiva de sare, ambele substante fiind daunatoare sanatatii generale si mentinerii unei greutati corporale normale.

Covrigii calzi pot cauza diabet

Pe langa faptul ca predispun la instalarea supraponderabilitatii si a obezitatii, covrigii calzi favorizeaza si aparitia diabetului. Nutritionistii avertizeaza ca faina alba, care sta la baza acestor produse, contine o cantitate mare de amidon care, in urma ingerarii, se descompune in glucoza.

Astfel, nivelul de zahar din sange creste foarte mult intr-un intervalul foarte scurt de timp, dupa care scade la fel de repede. Variatiile frecvente de acest tip, determinate de consumul regulat de covrigi calzi, uzeaza pancreasul si, in timp, creeaza rezistenta la insulina, etapa premergatoare diabetului zaharat.

Covrigii calzi provoca iritatii la nivelul stomacului

Tot covrigii calzi sunt responsabili si de disconfortul resimtit la nivelul stomacului. Astfel, consumati cat inca sunt calzi, covrigii risca sa provoace iritatii, din cauza amestecului de gluten si amidon din compozitie, mai dificil de digerat atunci cand are o temperatura ridicata.

Covrigii calzi predispun la boli de inima

Covrigii calzi predispun si la aparitia bolilor cardiovasculare, cauzate de acumularea de grasimi in organism, care blocheaza arterele si impiedica buna circulatie a sangelui in corp. Astfel, avertizeaza medicii nutritionsti, pentru a-ti proteja inima nu este suficient sa renunti la consumul de lipide (alimente grase), ci este important sa fii atenta si la cel de carbohidrati – substante care abunda in covrigii calzi.

Foto: ele.ro

Vizualizări: 649

Comentează