CAP AI, MINTE LA CE-ȚI MAI TREBUIE? (2)

CAP AI, MINTE LA CE-ȚI MAI TREBUIE? (2)

La scrisorile din închisoare i-au răspuns doar mama și nevasta cea dintâi, neiubita și anemica Anghelina

Nimeni nu-l credea bogat, umbla Nichifor îmbrăcat modest, avea un automobil luat la mâna a doua, locuia într-un apartament obișnuit, ca toată lumea, creștea doi copii și nevasta lui casnică era… Adică, credea el, nimeni nu bănuia ce avere are și cât de mândru este el că-i duce pe toți de nas – legea și colegii lui de serviciu! Dar nu era tocmai așa! Cineva din administrația trustului a simțit că o parte de bani dispare de pe conturi, dar nu reușise încă să descifreze schema și cine stă în spatele acestor furturi.
Și pentru că-i bănuia pe toți de-a rândul în afară de Nichifor, cu care era prieten la cataramă și pe care-l credea curat ca lacrima, tocmai lui i-a și împărtășit bănuiala și-l tot iscodea: măi, chiar n-ai simţit deloc?! Nichifor îl întreabă și el la rându-i: da’ mai știe cineva? N-am spus nimănui, vreau să găsesc un profesionist să prindă făptaşul! – a răspuns acela.

L-a omorât pe cel ce a descoperit escrocheria

A doua zi dimineață, toată lumea din trustul acela de construcții era consternată: într-un accident rutier s-a stins din viață un coleg de-al lor. Era omul care vorbise în ajun cu Nichifor… Poliția a descoperit că bărbatul decedase în urma unei defecțiuni tehnice la mașină… Nu trebuie să vă spun că de înmormântare, alături de rude, s-a ocupat Nichifor, că l-a plâns muierește de se cruceau toți cât de mult a ținut el la prietenul lui.
Peste o habă de vreme, spre surprinderea tuturor, Nichifor scrie cerere și pleacă în altă instituție la lucru… S-a angajat la o rețea de supermarketuri, într-o funcție care-l avantaja. Adică putea și mai departe să-și împlinească visul – voia să ajungă milionar! Doar un lucru nu v-am spus, specialistul care a fost angajat în postul pe care l-a ocupat Nichifor la trustul acela de construcție, a descoperit schema prin care dispăreau banii de pe contul întreprinderii.

A schimbat locul şi nevasta

Bănuielile au căzut pe capul colegului, care a decedat în accidentul rutier și pe Nichifor, deși ultimul le părea prea cumsecade ca să pună în aplicare așa o afacere. Deși nu i-au înaintat nici un fel de învinuiri, bănuiala totuși a rămas. Și pentru că orașul nostru e un sat mare, în care oamenii se cunosc destul de bine, directorul trustului de construcții i-a şoptit celui unde lucra în prezent Nichifor: fii atent, se poate să nu fie cel pe care-l credeam…Cel preîntâmpinat e ca și salvat!
Dacă a trecut la un nou loc de muncă și nu mai era sub stăpânirea lui socru-său, Nichifor nu-și mai ascundea ura față de nevastă-sa. Nu avea ochi s-o vadă. Pentru că e urâtă, zicea el, că doarme în picioare, că nu-l atrage în niciun fel să vină la casa lui. Și mai ales că i-a născut doi copii piperniciți, plângăcioşi şi anemici ca și dânsa… Nichifor, dacă avea bani, voia să-și schimbe și viața. La 47 de ani, a divorțat și și-a luat nevastă tânără, frumoasă, veselă și petrecăreață. Nu era el în stare să facă față la câte-i cerea tânăra nevastă…

Nu-i venea a crede că a putut fi descoperit

Între timp, la locul nou de muncă porni Nichifor să pună în aplicare un nou plan de înavuţire, fără să bănuiască că toți erau cu ochii pe el și că se documenta orice faptă a lui. Firește că-și făcuse și în colectivul acesta mulți prieteni, îl credeau un om de al lor – isteț, săritor la nevoie, angajat loial. Partenerii de afaceri mai degrabă duceau cu el tratative căci era priceput și știa să scoată foloase din orice situație.
Una era rău: băga mâna în banii altora! Și pentru că ajunsese să nu se mai teamă de nimic, crezându-i pe toți niște papă-lapte, îi prăda aproape fățiș. În ziua când l-au ridicat de la oficiu oamenii legii și l-au scos încătușat în fața colegilor lui, un singur gând îl frământa: cum au descoperit tâmpiții aceștia, căci el e mai deștept ca dânșii! Că a fost judecat la ani grei de pușcărie e una. L-a mai părăsit și nevasta cea tânără, i s-a confiscat averea, și prietenii, pe care și i-a făcut în toți anii de activitate l-au părăsit unul câte unul…

Să ai mintea brici și să te alegi cu Anghelina!

Nu trebuie să vă mai spun că nu l-a ajutat absolut nimeni. N-a avut nici avocat, căci nu s-a găsit nimeni să-l plătească, singur și-a susținut cauza cum credea el că e mai bine. Părinții și rudele lui nu s-au prezentat la nicio ședință în sala de judecată. Când a fost dus în penitenciar n-a avut de la cine-și lua rămas bun… Nu și-a închipuit niciodată Nichifor că va ajunge de râsul lumii. Și când te gândești că mai avea puțin și ajungea milionar!
De la un timp, din mare milă pentru sine, a început a scrie scrisori din închisoare tuturor – rudelor, copiilor, nevestelor și părinților. I-a răspuns doar mama lui și nevasta cea dintâi, Anghelina. Neiubita și anemica Anghelina, mama celor doi copii ai lui… Oare nu-i bătaie de joc, Doamne?! – se gândea el – Să ai atâtea, să poți ce vrei, să ai mintea brici și să te alegi cu Anghelina!

Vizualizări: 2126

Comentează