Nicu Ţărnă, către politicieni: „Vă faceţi PR ieftin pe seama oamenilor de artă!”

Nicu Ţărnă, către politicieni: „Vă faceţi PR ieftin pe seama oamenilor de artă!”

Faptul că puținele valori pe care le-a avut R. Moldova, au ajuns să-şi trăiască ultimii ani din viaţă în condiţii inumane nu mai constituie o noutate pentru nimeni dintre noi. Devastat de moartea lui Glebus Sainciuc, Nicu Ţărnă a decis să spună lucrurilor pe nume. Artistul consideră că demnitarii moldoveni îşi aduc aminte de oamenii de artă cu care se mândreşte o ţară întreagă doar atunci când aceştia pleacă din viaţă.

„Glebus Sainciuc este un tezaur pentru tot ce înseamnă cultură în R. Moldova. Din păcate, artiștii mari ai țării noastre ajung să trăiască într-o sărăcie lucidă, iar politicienii îşi aduc aminte de existenţa lor doar atunci când aceştia nu mai sunt… Asta este societatea nostră – prețuiește atunci când pierde. Sunt şi cazuri când o personalitate se află într-o stare gravă, iar cei de la conducere vin cu premii şi cu bani doar pentru a-şi face PR ieftin. Avem nevoie de investiţii în cultură, în artă, pentru că R. Moldova se află într-un colaps enorm la acest capitol”, a declarat Nicu Ţărnă în cadrul unei emisiuni de la Publika TV.
Actorul mai consideră că din cauza indiferenței faţă de cultură, dansatorii noştri ajung să danseze prin Coreea, muzicienii – să cânte în Italia, iar actorii să nu-şi găsească un loc în teatrele de acasă din cauza salariilor mizere. „Ne dorim un nivel al culturii mai ridicat. Păi de unde să vină dacă nu ne investim în ceea ce înseamnă cultură? Va fi prea târziu când oficialităţile vor dori să contribuie şi în cultură. Îmi pare rău că oamenii de artă nu au ieşit să protesteze de rând cu actorii de la Teatrul de Operă şi Balet. Situația e valabilă pentru toate domeniile artei”, a mai spus Nicu Ţărnă.
L.N.
Foto: Unica.md

Vizualizări: 1617

3 Comentarii

  • eu..
    22 octombrie 2012 | Permalink |

    bravo, Nicu!! aici tre sa ne amintim si de Aureliu Busuioc…si cuvintele sale de ramas-bun, care mi-au facut piele de gaina…pacat ca nu mai avem nici valori, nici cultura, nici lucruri sfinte…o sa murim ca gindacii de bucatarie..si copiii nostri o sa ne blesteme pentru indiferenta..

  • Valentina
    22 octombrie 2012 | Permalink |

    Nicule, dar cine ti-a spus ca nea Glebus era uitat si ignorat? ori sarac? nu-i adevarat. Regretatul isi castiga bine viata. imi spunea cineva care si-a comandat o masca la el ca aceasta placere l-a costat, nu saga!
    in general e drept, din pacate, ca sunt uitati artistii. dar parc noi suntem mai buni? uitam de parinti, bunici, rude, prima profesoara, nu-i vizitam, ii uitam si ii plangem abia dupa ce ne lasa.

  • ptru Valentina
    23 octombrie 2012 | Permalink |

    stimata doamna, cred, ca vorbiti aiurea!! de ce spun asta? cum de aveti tupeul sa afirmati, ca maestrul nu a fost uitat, cand , unde si de cine a fost “bagat in sama’ in ultimii trei ani? sarac- dar dvs considerati, ca pensia de 750 lei este o pensie , care iar fi indestulat nivelul mininm de trai, atata oare a meritat acest UNICAT, de ce un jlob de deputat are o pensie de 9000lei si toate celelalte ,inclusiv apartamentul gratis…oare la virsta asta ar fi trebuit sa faca masti pentru o bucata de piine (asta in cazul daca Domnia lui mai putea executa aceasta masca), sau pentru a ne bucura ochiul si sufletul si a imbogai tezaurul cultural al acestei tari…cel, care vi sa plins, ca ia comandat o masca si la costat “nu saga” este un PORC, ori a fi avut ocazia sa-ti execute Maestrul o masca, chiar este O SANSA UNICA!!!, chiar nu va dati sama prin ce umilinta a trebuit sa treaca acest artist, facind o masca pentru existenta?! Am avut cateva personalitati pe care le putem numara pe degete , o sa dau cateva nume si imi cer scuze, daca nui numesc si pe altii : Loteanu, Lunchevici, Grigoriu, Kara-Ciobanu, Vieru, Sulac, artisti, care au incantat ochiul, sufletul sau au adunat milioane de aplauze, au adus numele acestei tari pe tot globul, dar au avut elogii numai la inmormintare, aici sa nu mai zic de Mihai Dolgan, care a avut “norocul” sa fie cel mai represat artist – o data trimis cu familia in Siberia in 1949, alta data desfiintat si alungat de Bodiu si a treia oara in 1999-2000 9apropo pina la venirea comunistilor la putere) de actualii democrati in frunte cu asa zisul minister al inculturii si fara doar si poate nu si fara aportul lui Valentin Goga, pe care paradoxal Dolgan la scos in lume , iar el, ca un adevarat moldovan cum a ajuns seful Palatului National a lovit intii tocmai in acel, care ia dat un nume si ca prin minune sta in acest post ,indiferent , ca vin ai nostri sau ai vostri…

Comentează