Un expert Al-Qaida realizează bombe ce pot fi ascunse în dispozitive electronice şi animale de casă

Un expert Al-Qaida realizează bombe ce pot fi ascunse în dispozitive electronice şi animale de casă

Ultimele bombe realizate de expertul Al-Qaida în domeniu Ibrahim al-Asiri, care nu pot să fie detectate pe aeroport, includ bombe ce pot fi ascunse în corpul teroriştilor, în camere de luat vederi, hard-disk-uri externe şi animale de companie, potrivit autorităţilor americane.

Ibrahim al-Asiri, în vârstă de 30 de ani, un cetăţean saudit cu studii de chimie şi care s-a radicalizat în urma morţii fratelui său, a creat bombe ce au trecut de verificările de securitate şi au ajuns la bordul unor avioane cu destinaţia Statele Unite. El este creatorul bombei ascunse în lenjeria intimă de autorul unui atentat eşuat în ziua de Crăciun, în 2009, la bordul unui zbor Amsterdam-Detroit, sau al dispozitivelor explozive ascunse în cartuşe de imprimante trimise cu avioane de transport de marfă la Chicago, unde erau programate să explodeze, relatează ABC News, citat de mediafax.ro.

Al-Asiri a creat inclusiv o bombă introdusă chirurgical în corpul unui frate de-al său mai mic, trimis într-o misiune sinucigaţă împotriva unui oficial saudit.

“Aceste lucruri îl fac periculos şi este clar că vrem să ne asigurăm că nu va avea oportunitatea să continue să facă aceste lucruri, să contruiască dispozitive de orice fel sau să transmită cunoştinţele sale oricui altcuiva ar vrea să construiască asemenea dispozitive”, a declatrat republicanul Mike Rogers din Alabama, preşedintele Comisiei pentru Securitate Internă a Camerei Reprezentanţilor.

Teroristul este “foarte inovativ în încercarea de a găsi căi să introducă bombe la bordul unor avioane, evitând să fie detectate de scanere pe aeroport”, a declarat Seth Jones, un fost consilier al Comandamentului Statelor Unite pentru Operaţiuni Speciale.

Ura expertului Al-Qaida în bombe faţă de Statele Unite amplifică ameninţarea pe care acesta o reprezintă, apreciază expertul, care afirmă că al-Asiri a cooperat cu Anwar al-Awlaki, liderul Al-Qaida în Peninsula Arabică (AQAP), în plănuirea unui atentat asupra unui zbor al companiei aeriene Northwest.

Din cauza ameninţării pe care teroristul şi gruparea sa (AQAP) o reprezintă, Statele Unite şi-au extins operaţiunile cu avioane fără pilot în Yemen, armata americană şi CIA obţinând libertatea să opereze în zone largi.

Al-Asiri a supravieţuit cel puţin unui atac de acest fel, anul trecut. “Eliminarea lui Al-Asiri ar însemna eliminarea celui mai competent creator de bombe din AQPA”, a subliniat Jones.

Autorităţile americane au declarat pentru ABC News că, deşi ultimul complot al teroristului şi AQAP a fost anihilat de un agent dublu, există alte comploturi care vizează comapniile aeriene americane şi că unele s-ar afla în ultimele stadii ale planificării.

Aeroporturile din întreaga ţară urmează să primească informaţii şi detalii de la poliţia federală (FBI) cu privire la potenţiale atacuri cu bombă şi la ceea ce este necesar să facă pentru a se apăra de ele.

Vizualizări: 269

Comentează