Un meşter popular din Cimişlia, a transformat personajele din folclorul moldovenesc în măşti!

Un meşter popular din Cimişlia, a transformat personajele din folclorul moldovenesc în măşti!

Arta, teatrul şi folclorul fac parte din viaţa lui cotidiană. Vasile Popovschi, din satul Cenac, raionul Cimişlia, are o pasiune pentru personajele din folclor, iar pentru a le da viaţă le transformă în măşti. Acesta redă în lut chipul Babei Cloanţa, al lui Păcală şi Tândală, al animalelor din basme, al spiriduşilor şi al altor personaje din poveste. În fiecare an, meşterul popular adună tot satul şi face un carnaval al măştilor, singurul în Republica Moldova.

Vasile Popovschi (53 de ani) este conducător al Formaţiei Teatrale de Amatori din Cimişlia şi, cum spune chiar el, are un lucru cultural-educativ. A absolvit Institutul de Stat de Arte „Gavriil Musicescu” din Chişinău, iar înainte de a-și găsi vocaţia de meşter popular, a fost ales primar al localităţii în care locuieşte. Vasile Popovschi a început să realizeze măşti acum zece ani. Îndrăgostit de folclor, meşterul popular a început să schiţeze pe carton sau lut trăsăturile mai multor personaje populare.

„Orice lucru îl fac cu pasiune”

Bărbatul susţine că nu are studii în acest domeniu, însă este foarte ambiţios şi dacă-şi pune ceva în gând, neapărat îi reuşeşte. „Când a ajuns momentul să organizez primul carnaval al măştilor, mi-am dat seama că nu am cu ce. Astfel a început totul. Îmi amintesc că era iarnă. Am căutat lut alb, l-am dezgheţat, mi-am făcut formele şi la primul meu festival aveam deja 16 măşti. Orice lucru pe care-l iau în mână îl fac cu pasiune şi dacă văd că-mi reuşeşte, eu îi dau viaţă, îl înmulţesc şi merg mai departe”, ne-a declarat Vasile Popovschi, precizând că la fiecare mască lucrează câte trei zile.

Are peste 150 de măşti

Meşterul popular spune că toate personajele din poveste sunt nişte personaje concrete, alegorice, îmbrăcate într-o haină mai poetică. Cum ar fi Statu-Palmă-Barbă-Cot, un moşneguţ bătrân, cu o barbă până-n pământ – un om luat din popor. „Cum se confecţionează măştile văzusem doar în şcoală şi chiar eram curios să văd dacă-mi va reuşi. Recunosc, dacă aceste lucruri le-aş fi învăţat într-o facultate, mi-ar fi fost mai uşor. Am 85 de măşti din hârtie şi 15 măşti zoomorfe: nouă capre, cinci căluţi, doi boi şi un urs, cu ele sunt jucate tradiţiile de iarnă”, ne mai spune bărbatul. Acum în colecţia lui Vasile Popovschi se numără peste 150 de chipuri.

Cea mai scumpă mască ar costa 3000 de lei

Mulţi oameni i-au propus bărbatului să-şi vândă măştile, unii chiar sunt interesaţi şi de comenzi individuale. „N-aş vrea să le vând. Eu le fac pentru noi, iar dacă voi vedea că festivalul nu mai are farmec, poate că voi recurge şi la asta. Multe persoane mi-au propus să le fac măşti la comandă, dar am refuzat. Este un lucru foarte migălos, fiecare mască pe care o confecţionez îmi ia mult timp. E mai multă muncă şi suflet depus decât materiale. Dacă le-aş vinde, cred că aş cere pe una vreo 100 sau 200 de lei, deşi masca de capră sau de urs costă mai scump, în jur de 3000 de lei”, povesteşte meşterul popular. Vasile Popovschi ne-a dezvăluit că, în momentul de faţă, cea mai mare dorinţă a sa este aceea de a transforma carnavalul, pe care-l organizează în fiecare an, într-un festival republican. „Consider că ar putea ajunge o carte de vizită a Republicii Moldova. Vreau ca festivalul măştilor să dăinuiască”, conchide bărbatul.*


Doina POPOV

Foto: apropomagazin.md

Vizualizări: 296

Comentează