..

Cătălin Josan va susţine un recital cu prilejul “Zilelor Basarabiei la Bucureşti”

Cătălin Josan va susţine un recital cu prilejul “Zilelor Basarabiei la Bucureşti”

Cântăreţul Cătălin Josan şi trupele ROA şi Gândul Mâţei vor susţine recitaluri în cadrul “Zilelor Basarabiei la Bucureşti”, un eveniment care se va desfăşura între 24 şi 27 martie, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

“Zilele Basarabiei la Bucureşti” sunt organizate în contextul în care pe 27 martie se împlinesc 94 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

“Zilele Basarabiei la Bucureşti” vor debuta pe 24 martie, de la ora 21.00, în club JukeBox, unde va avea loc un concert susţinut de interpreţi şi trupe de pe ambele maluri ale Prutului.

Pe scenă vor urca, în cadrul acestui eveniment, Cătălin Josan, formaţiile ROA, Paralela 47, Condorii Negri şi Gândul Mâţei.

Programul va continua pe 25 martie cu o zi dedicată muzeelor. Tinerii interesaţi vor avea ocazia să viziteze gratuit cele mai importante muzee din Bucureşti: Muzeul Aviaţiei, Muzeul de Artă “Vasile Grigore”, Muzeul Naţional “Ferdinand I”, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, Muzeul Naţional de Istorie al României, Muzeul Satului, Muzeul Ţăranului Român şi Muzeul Palatului Cotroceni.

Pe 26 martie, de la ora 17.00, va avea loc lansarea volumului “Istoria Basarabiei” din Colecţia Institutului “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni.

Autorul volumului este decanul Facultăţii de istorie de la Suceava, profesor doctor universitar Ştefan Purici. Cu acest prilej, tinerii vor avea ocazia să interacţioneze cu reprezentanţii domeniului istoric şi academic, pentru a conştientiza importanţa şi dimensiunile istorice ale destinului Basarabiei în contextul zilei de 27 martie. Lansarea va avea loc în sala Stoicescu din incinta Facultăţii de Drept a Universitatăţii din Bucureşti.

Manifestările din cadrul “Zilelor Basarabiei la Bucureşti” se vor încheia pe 27 martie, cu un omagiu adus făuritorilor Unirii. De ziua Unirii Basarabiei cu România, cei interesaţi, alături de organizatorii evenimentului, se vor deplasa la fel ca în anii precedenţi la Cernica, pentru a aduce un omagiu celor care au stat la baza îndeplinirii idealului Unirii.

Se vor depune coroane şi flori la mormintele membrilor Sfatului Ţării din cimitirul de la Cernica, printre care se numară Pantelimon Halippa, Ioan Pelivan şi primul Mitropolit al Basarabiei, Gurie Grosu. Pentru aceştia, dar şi pentru toţi ce-i care s-au sacrificat pentru realizarea Unirii, tinerii vor ţine un moment de reculegere, iar soborul de preoţi de la Cernica va desfăşura o slujbă de pomenire. Comemorarea de la Cernica este deja o tradiţie desfăşurată de Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti în fiecare an, în data de 27 martie.

Cea de-a cincea ediţie a “Zilelor Basarabiei la Bucureşti” este realizată cu sprijinul partenerilor: Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi”, Universitatea din Bucureşti, Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti, IPT şi Primăria Municipiului Bucureşti.

Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti este o organizaţie non-guvernamentală care are ca scop educarea tinerilor basarabeni aflaţi la studii în România în spirit naţional, democratic şi proeuropean.
mediafax.ro

Vizualizări: 351

Comentează

Stimate vizitator, pe site-ul apropomagazin.md nu vor fi aprobate mesajele care conţin injurii sau limbaj licenţios