Dependent de fumat la doar… doi ani!

Dependent de fumat la doar… doi ani!

Un băieţel din Indonezia în vârstă de numai doi ani a devenit dependent de nicotină, stabilind astfel un record mondial pentru cel mai tânăr fumător activ, scrie cotidianul britanic Daily Mail.

La o vârstă atât de fragedă, micul Ardi Rizal face un tărăboi îngrozitor atunci când cere o ţigară şi este refuzat. Vinovaţi de situaţia în care a ajuns copilul este tatăl său, care i-a dat prima ţigară la vârsta de… un an şi jumătate.

“Nu mă îngrijorează sănătatea lui, pare sănătos”, ridică din umeri tatăl copilului, Mohammad Rizal. “Plânge şi face tărăboi când nu-i dăm voie să fumeze. E dependent.”

Vârsta foarte mică a băieţelului, observă Daily Mail, reprezintă extrema unei tendinţe îngrijorătoare. În Indonezia, potrivit datelor Agenţiei Centrale de Statistică, 25% dintre copii cu vârste între 3 şi 15 ani au încercat deja ţigara, în vreme ce 3,2% sunt deja fumători activi. În categoria de vârstă 5-9 ani, ponderea fumătoarilor activi a urcat de la 0,4% în 2001 la 2,8% în 2004.

În Indonezia, circa o treime din populaţie este fumătoare. Tentativele de a impune reglementări restrictive la adresa fumatului (precum interdicţia de a fuma în locuri publice, eliminarea reclamelor la produse din tutun şi inscripţionarea pachetelor cu mesaje de avertizare) s-a lovit însă de opoziţia industriei tutunului. Indonezia este al treilea mare consumator de produse din tutun din lume, pe primul loc fiind China.

Sursa: click.ro

vizualizări: 151

Comentează