Un american de 13 ani, cel mai tânăr alpinist care a cucerit Everestul

Un american de 13 ani, cel mai tânăr alpinist care a cucerit Everestul

Un american de 13 ani, Jordan Romero, este de sâmbătă cel mai tânăr alpinist care a cucerit Everestul, potrivit site-ului său, citat de AFP, anunţă Agerpres.

“Echipa ne-a contactat şi ne-a confirmat că sunt pe vârful Everest, cel mai înalt din lume. Visul li s-a împlinit”, precizează un comunicat postat pe site-ul lui Jordan Romero. “Toţi sunt deosebit de fericiţi şi le mulţumesc tuturor celor care i-au susţinut şi încurajat în timpul acţiunii lor”, se mai spune în comunicat.

Adolescentul de 13 ani este cel mai tânăr alpinist din istorie care a urcat pe cel mai înalt vârf din lume (8 848 m), ambiţie pe care o are de la nouă ani, când a văzut la şcoală un poster cu piscul. Jordan a escaladat deja, la 10 ani, masivul Kilimanjaro din Tanzania (5 885 m) şi, la 11 ani, Muntele McKinley din Alaska (6 193,5 m) dar şi vârful Aconcagua din Argentina, cel mai înalt de pe continentul american (6 962 m).

Jordan s-a pregătit un an pentru această expediţie periculoasă, urcând pe înălţimile din California natală, cu un rucsac greu şi un cort conceput special pentru a simula efectele altitudinii.

Recordul de cel mai tânăr alpinist care a cucerit Everestul era deţinut până acum de un nepalez de 16 ani, Temba Tsheri. Faptul că s-a permis unui tânăr de 13 ani să se lanseze într-o aventură în care şi-au pierdut viaţa mulţi adulţi experimentaţi a iscat critici în Nepal, unii observatori considerând că este prea tânăr pentru a conştientiza pericolele.

Sursa: libertatea.ro

vizualizări: 68

Comentează