Intrigile democraţilor au fost deconspirate

Intrigile democraţilor au fost deconspirate

PDM a făcut uz de „ameninţări şi dosare, inclusiv răfuială fizică”, pentru a-l face premier pe Vladimir Plahotniuc

Democraţii au vrut cu tot dinadinsul să-l facă premier pe Plahotniuc. Şeful statului a rezistat, solicitând sprijinul societăţii civile şi al ambasadorilor, potrivit fostului premier Ion Sturza. Miercuri seară, Preşedinţia a făcut publică o „precizare”, potrivit căreia Nicolae Timofti a avut luni, la Condriţa, o întâlnire cu liderii PDM, în cadrul acesteia democraţii au insistat doar pe candidatura lui Vladimir Plahotniuc. PLDM a susţinut poziţia şefului statului. Ca rezultat, PDM a înaintat candidatura lui Iurie Leancă, potrivit lui Sturza.

În comunicatul de marţi al Preşedinţiei se menţionează că şeful statului a avut luni, 14 decembrie, o întâlnire cu liderii PDM, în cadrul căreia reprezentanţii acestei formaţiuni au încercat să-l convingă să-l desemneze în această funcție pe Vladimir Plahotniuc, ex-prim-vicepreședinte al Partidului Democrat.

Reprezentanţii Președinţiei au mai anunţat că şeful statului are deplina înțelegere asupra faptului că declarațiile denigratoare asupra sa reprezintă „elemente de presiune”, un atentat la dreptul său constituțional de a desemna o candidatură la funcția de prim-ministru. Se ştie că în urma întâlnirii de luni, Marian Lupu l-a acuzat tot marţi pe Nicolae Timofti că ar duce statul în haos, „ceea ce dă de bănuit că s-ar afla în captivitate”. Lupu a susținut că preşedintele R. Moldova „ar face un joc murdar și vrea să ducă țara în anticipate”.

Fostul premier Ion Sturza a sărit în apărarea preşedintelui Nicolae Timofti. Într-un mesaj dur la adresa lui Marian Lupu, publicat pe Facebook, Sturza a afirmat că desemnarea oligarhului Vladimir Plahotniuc în funcţia de premier s-a forţat „cu o brutalitate nesăbuită”, că în ultimele zile PDM a recurs la şantaj, intimidări şi chiar violenţă fizică, şi că până şi preşedintele Nicolae Timofti este ameninţat cu dosare penale pe numele membrilor familiei. „Stimate Marian Ilici Lupu, de ce v-aţi speriat aşa de tare, de unde atâta isterie şi ură? Vă e frică de faptul că vine Sturza prim-ministru şi vă ia treuca, vă pune la puşcărie pentru fărădelegile făcute împotriva poporului, pentru corupţie şi furtul miliardului?! Nu vine, dragă Marian Ilici! Pentru că nu vrea Vlad Plahotniuc… Nu cred că l-aţi impresionat foarte tare nici pe dl Timofti cu dosarele pe numele membrilor familiei dumnealui, dar nici cu impeachmentul. Aveţi decizia Curţii Constituţionale în buzunar? Nu cred. Nu totul se cumpără, sunt destui patrioţi în R. Moldova”.

La acestea, Lupu a declarat: „Problema nu este Sturza, ci PLDM şi preşedintele Timofti, care, dacă vor face un astfel de joc murdar, aruncă ţara într-un haos total. Când noi ne-am dus la preşedinte şi i-am spus clar că avem voturile să desemnăm premierul şi să facem guvern proeuropean, el a nesocotit această propunere şi a venit cu o candidatură care nu adună mai mult de zece voturi. Prin urmare, în mod premeditat, conştient, el aruncă ţara într-o criză totală, o pune în pericol. Şi atunci, urmează să vedem în ce măsură preşedintele Timofti este captiv, cum cei care îl presează au luat în captivitate instituţia prezidenţială, pentru că discutăm deja de o problemă de securitate naţională. Iar răspunderea o vor purta şi regizorii, dar şi executanţii”, a afirmat Lupu.

În urma întâlnirii dintre PDM şi şeful statului, şi Iurie Leancă şi-a exprimat nemulţumirea de faptul că președintele de onoare al democraţilor, Dumitru Diacov, l-a propus, alături de Candu, Lupu şi Plahotniuc, drept candidatură la funcţia de premier: „Numele meu s-a plasat într-un context absolut inedit. Pe rețelele de socializare au și apărut speculații precum că aș fi în buzunarul cuiva. Am discutat personal cu dl Diacov și l-am rugat să nu-mi lanseze numele în astfel de speculații. Aceste lucruri doar tensionează situația”, a declarat Iurie Leancă.
În cadrul unei conferinţe de presă organizată ieri, omul de afaceri Ion Sturza a repetat că şeful statului a fost supus unor presiuni mari din partea PDM, în condiţiile în care a fost părăsit de colaboratorii săi. Şeful statului, prin intermediul fostului premier, a anunţat că are nevoie de susţinerea ambasadorilor străini şi a societăţii civile pentru a rezista presiunilor democraţilor.

Criza politică actuală, potrivit profesorului de drept constituţional, Nicolae Osmochescu, îşi are cauzele în 1995, când a fost pentru prima dată aplicat aşa-numitul algoritm politic, „o aberaţie totală”. „Au urmat modificările nechibzuite din 2000, ce prevedeau trecerea la republică parlamentară. În consecinţă, am ajuns astăzi că nu putem avea în legislativ o majoritate cât de cât stabilă”, a opinat profesorul.

Ilie Gulca

Comentează