Părinţii, indignaţi de alimentarea din grădiniţele chişinăuiene

Părinţii, indignaţi de alimentarea din grădiniţele chişinăuiene

Crenvurşti, peşte prăjit, pârjoale, prea mult zahăr şi terci sunt o parte din alimentele pe care copiii le consumă zilnic în grădiniţe. Medicii nutriţionişti spun că produsele nesănătoase pot afecta dezvoltarea copiilor. Părinţii sunt revoltaţi şi vor o alimentaţie sănătoasă pentru copiii lor.

„Eu am copil la creșă şi văd o groază de probleme aici: mult zahăr în terci, în ceai, în compot, în lapte, totul e mega îndulcit. Multe făinoase, pâine cu unt de câteva ori pe zi, chifle zilnic. Produse nesănătoase, gen pârjoale, pește prăjit, crenvurşti, bulionuri artificiale în supe. Lipsă fructelor în totalitate şi extrem de puține legume”, se revoltă pe o reţea de socializare Natalia Efros din Chişinău.

După postarea mesajului, au apărut zeci de comentarii ale mămicilor care sunt de asemenea revoltate de meniul nesănătos din grădiniţe. Ala Revenco, fondatoarea „Grupul părinţilor solidari” de pe o reţea de socializare a întocmit o petiţie pe numele directorului General Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb (DGETS), care va fi depusă în următoarele zile la direcţie.

Textul petiţiei

Prin prezenta adresare, noi, un grup de părinţi din mun.Chișinău, ne exprimăm îngrijorarea față de calitatea și cantitatea alimentației copiilor din instituțile preșcolare și școlare, dat fiind faptul că în contextul majorării prin ordinul nr.7 din 04.01.2016 a sumei bănești alocate pentru alimentația copiilor, au fost depistate cazuri de sustragere a produselor din cantinele școlare, precum și frecvente cazuri, mediatizate în presă, despre livrarea în instituții a produselor necalitative sau cu termen expirat.

Totodată, practic nu este pusă la dispoziția părinților informația despre principiile de formare a meniului, raportul componenelor nutritive (glucide/proteine/grăsimi), cantitatea zilnică de zahăr, inclusă în meniul copiilor, precum și cantitatea de fructe/legume proaspete.

Luând în considerație faptul că copiii de vârstă preșcolară, dar și cei din clasele primare își petrec întreaga zi la grădiniță/școală, cunoașterea acestor aspecte sunt deosebit de importante pentru asigurarea unei alimentații corecte și creșterea sănătoasă a copiilor noștri.

Reieșind din acest fapt, solicităm prezentarea în termenele prevăzute de legislație a răspunsurilor la următoarele întrebări:
1. Care sunt principiile de formare a meniului, cantitatea produselor de bază incluse în meniu, valoarea energetică a meselor zilnice (cantitatea de kalorii) și raportul componentelor nutritive?

2. Care este cantitatea zilnică de zahăr și de fructe/legume proaspete inclusă în alimentația copiilor?

3. Cum este verificată cantitatea, calitatea și termenii de valabilitate a produselor livrate de agenții economici către școli și grădinițe? Cine este persoana responsabilă pentru aceste verificări și care este periodicitatea efectuării verificărilor inopinate (fără avertizare) la acest capitol? Posibilitățile de participare a reprezentanților părinților la aceste verificări?

4. Cum este calculată plata pentru alimentație copiilor în grădinițe, în contextul situației din decembrie 2015, când aceasta a variat de la 125 lei pînă la 250 lei (pentru luna cu frecvență completă) în diferite grădinițe din municipiu? Care este procedura legală de majorare a plății pentru alimentația copiilor în grădinițe și cine urmează să monitorizeze modul în care sunt cheltuite sumele suplimentare?

În R. Moldova sunt 1400 de grădiniţe, din care 153 sunt în Chişinău. Costul raţiei alimentare, stabilit de Ministerul Educaţiei este de 17 lei şi 55 de bani, în condiţiile în care preţurile la produsele alimentare ar putea creşte, pe fundalul deprecierii leului.

Cine susţine această petiţie pot lăsa comentarii pe site-ul nostru www.jc.md.

Carolina Chirilescu