Viktor Orban: UE nu-și poate permite luxul să nu coopereze cu Moscova

Viktor Orban: UE nu-și poate permite luxul să nu coopereze cu Moscova

Uniunea Europeana este tot mai dispusa sa coopereze cu Moscova, iar sanctiunile impuse Rusiei ca urmare a conflictului din Ucraina nu vor fi prelungite in „mod automat”, l-a asigurat premierul Ungariei, Viktor Orban, pe presedintele Rusiei, Vladimir Putin.

„Cred ca perioada cand prelungeam automat sanctiunile a trecut”, a declarat premierul ungar la Moscova, in timpul conferintei de presa comune cu liderul de la Kremlin. „Tot mai multe tari au inceput sa inteleaga ca avem nevoie sa coopera. UE are o crestere economica atat de lenta ca nu isi mai poate permite luxul de a nu coopera cu cei care pot oferi dinamism dezvoltarii”, a explicat Orban, citat de ziare.com.

Uniunea Europeana a prelungit, in decembrie, cu inca sase luni sanctiunile adoptate impotriva Rusiei. Aceste sanctiuni au fost instituite in iulie 2014, dupa anexarea Crimeii, pentru o perioada initiala de un an. Dar declansarea conflictului armat de catre separatistii prorusi din estul Ucrainei a determinat blocul comunitar sa le inaspreasca. Sanctiunile prevad mai ales interdictii de viza si inghetarea conturilor unor responsabili rusi sau ucraineni prorusi, precum si masuri impotriva unor companii ruse din sectoarele militar, petrolier si bancar.

Mai multi responsabili europeni au cerut o ridicare rapida a sanctiunilor, cu conditia implementarii acordurilor de la Minsk privind solutionarea conflictul din estul separatist prorus al Ucrainei. Putin, insa, a declarat la conferinta de presa ce a urmat intrevederii cu Orban ca in opinia sa aceasta conditie este „lipsita de sens”, el sustinand ca guvernul de la Kiev este cel care trebuie sa se inteleaga cu separatistii din estul Ucrainei pentru aplicarea respectivelor acorduri.