Uite cum păstrezi mâncarea la congelator!

Uite cum păstrezi mâncarea la congelator!

Tocăniţă de cartofi, sarmale, chifteluţe sau ciorbă. Ştiai că şi mâncarea gătită se poate păstra la congelator? Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune ce alimente putem congela şi ce nu trebuie să păstrăm la rece.

Supele se pun în caserole

Dacă pregăteşti o cantitate prea mare de supă, păstrează câteva porţii la congelator. Pune-o în caserole alimentare şi consum-o mai târziu. Astfel, pot trece zile şi chiar săptămâni, timp în care supa, ciorba sau borşul se vor păstra proaspăte.

Sfatul specialistului: Înainte de a o congela, porţionează mâncarea în funcţie de cât de mult mănânci. Este interzis să recongelezi alimentele.

Bate ouăle spumă

Înainte de a le pune la rece, ouăle se sparg şi se bat cu telul ca pentru omletă. Apoi ,spuma se pune în congelator folosind o tavă de făcut cuburi de gheaţă.

Sfatul specialistului: Ouăle trebuie să fie foarte bine spălate. Dacă nu, atunci când le vom sparge, microbii de pe coajă vor contamina albuşul şi gălbenuşul.

Legumele se taie mărunt

Spală bine legumele şi fructele, îndepărtează coaja, seminţele, codiţa sau frunzele, taie-le cubuleţe şi pune-le în pungi închise ermetic.

Sfatul specialistului: Dacă doreşti să foloseşti legumele congelate la gătit, este indicat să le scoţi din congelator şi să le introduci direct în oala cu mâncare.

Spală verdeţurile

Spală pătrunjelul, mărarul şi leuşteanul, scurge-le pe un prosop absorbant, îndepărtează codiţele şi pune verdeaţa în pungi de hârtie.

Sfatul specialistului: Nu folosi la împachetat folie de aluminiu.

Bulionul, în pungi alimentare

Peste iarnă este mult mai sănătos să ai la congelator pastă de tomate din roşii de vară, decât să cumperi acelaşi produs din magazin. Pentru depozitarea la rece foloseşte pungi alimentare sau caserole alimentare.

Sfatul specialistului: Carnea şi produsele din carne trebuie să fie depozitate separat de celelalte alimente.

Ţine pâinea în hârtie

Cumpără pâine proaspătă, împacheteaz-o în hârtie alimentară şi depoziteaz-o în congelator. Când vrei s-o consumi, stropeşte-o cu puţină apă, iar apoi introdu-o pentru câteva minute în cuptorul încins.

5 Sfatul specialistului: Pâinea se congelează fără probleme şi îşi păstrează toate proprietăţile nutritive. Este recomandat să consumăm pâine din făină integrală cu seminţe.

Ce să nu congelezi?

Nu se congelează fructele care au un conţinut ridicat de apă precum pepenele. La decongelare, acestea se vor înmuia.

Cartofii gătiţi îşi vor schimba textura dacă sunt îngheţaţi şi vor avea o consistenţă nisipoasă.

Pastele gătite vor avea un aspect moale, de terci.

Produsele lactate precum brânza sau laptele, smântâna şi iaurtul se vor separa din cauza apei şi a grăsimilor pe care le conţin.

Mezelurile injectate cu apă nu se pot congela. La recongelare alimentul se deteriorează.

Ciupercile nu se congelează din cauza surplusului de apă pe care îl conţin.

Cât rezistă mâncarea la congelator

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne-a declarat că produsele din carne se ţin la congelator în funcţie de cantitatea de grăsimi polinesaturate pe care le conţin. Acestea rezistă în timp cel mai puţin. Iată cât putem păstra la congelator alimentele.

Carne de pui – 3-6 luni 8Carne de peşte – 3 luni
Carne de porc – 9 luni 8Carne de vită – 1 an 8Carne de oaie – 1 an 8Cârnaţi cruzi – până în 6 luni
Carne tocată – până în 6 luni
Ouă – 6 luni
Pâine – 1 lună
Legume – 6 luni
Suc de legume – 3 luni 8Fructe de padure – 1 an (până la următorul sezon)
Vinete coapte – 1 an (până la următorul sezon)Nu ambala alimentele în folie de aluminiu!

Legumele şi fructele se depozitează în frigider la 4 °C, ambalate în pungi de hârtie, alimentare şi caserole de plastic. În congelator se ţin la -18 °C, porţionate cât să le folosim o singură dată. Nu folosiţi la ambalarea lor folie din aluminiu! Evitaţi contaminarea încrucişată depozitând produsele de origine animală separat.
Sursa: click.ro
Foto: click.ro

Vizualizări: 443

Comentează